Blenda: Tror det sticker i vissas ögon

Efter en omtumlande tid hoppas Blenda från Vällingby på det stora genombrottet. På fredag släpps den tidigare gospelsångerskans nya r'n'b-singel "Options"i hela världen.

Blenda släpper singeln "Options" på fredag. Men att hon skulle bli artist var ingen självklarhet. "Jag har aldrig drömt om någonting sådant här. Kanske när jag var liten, då hade man ju vilda drömmar", säger hon.

Blenda släpper singeln "Options" på fredag. Men att hon skulle bli artist var ingen självklarhet. "Jag har aldrig drömt om någonting sådant här. Kanske när jag var liten, då hade man ju vilda drömmar", säger hon.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-03-24 06:10

Det började i kyrkan. Blenda Nkímyá växte upp med kristna föräldrar och att gå med i barnkören var en självklarhet. Därefter avancerade hon till att bli solist i en gospelkör, för att till sist studera jazz. Tanken var aldrig att bli artist på riktigt – kanske på sin höjd att uppträda på en sunkig bar någon gång i veckan.

Nu är Blenda signad på Pharrell Williams och Rob Walkers skivbolag Star Trak, som distribueras av Def Jam Recordings. På fredag släpps den första singeln "Options" i hela världen.

– Jag tror att det sticker i vissas ögon, jag är kanske inte den första som man tänkte skulle bli signad där. Men jag tror att Gud har valt mig av en anledning. Jag är inte bättre än någon annan, jag tror att min tro har varit inblandad i allt det här, säger hon.

Vill inkludera alla

Musikkarriären började när hon släppte några singlar under 2017, men tog sedan en paus. Hon försökte hitta sig själv och skrev låtar i ensamhet. När hennes manager tillika partner fick höra resultatet skickade han låtarna till Star Traks Rob Walker – och fick efter 15 minuter ett överförtjust svar. Sedan bokade Blenda en flygbiljett till New York.

Tidigare hade hon inte rest längre än till Grekland. Nu blev hon överväldigad av de ikoniska byggnaderna och av Times Square. Rob Walker var tre timmar försenad, med tog henne till slut till en av cheferna på Def Jam. Han frågade om hon var redo för framgången.

– Jag vet inte om man någonsin kommer att vara det. Jag försöker också att ta mitt ansvar och vara ödmjuk, hitta en schysst ton så att alla känner sig inkluderade. Mina föräldrar är från Kongo där det är mycket fattigdom och infrastrukturen är upp och ner. Jag tror att jag kan sprida hopp om att man kan bli vad man vill, även om det kommer med hårt arbete. Vi har sett Zara Larsson göra det, men inte en svart kvinna, säger hon.

Inga spelningar

Ì vår planerar hon att släppa en ep med hitlåtar som har ett "cleant" och poppigt r'n'b-sound, som hon beskriver det.

– Texterna är enkla, raka och råa. Jag är en person som inte har någon handbroms, känner jag någonting vill jag säga det på en gång. Jag tror att många kommer att känna igen sig.

Men några spelningar blir det inte framöver.

– Just nu kan man inte gå runt och pitcha nya gigs. Jag kommer fortfarande att släppa musik, det är viktigt att inte fastna helt i coronaviruset, det kommer att fortsätta. Men någonstans där tror jag att alla i underhållningsbranschen har ett ansvar att sprida kärlek och få folk att tänka på annat, säger hon.

Efter att ha blivit signad på Pharell Willims skivbolag Star Trak hoppas Blenda Nkímyá från Vällingby på det stora genombrottet.
Efter att ha blivit signad på Pharell Willims skivbolag Star Trak hoppas Blenda Nkímyá från Vällingby på det stora genombrottet.
Fakta: Blenda

Blenda Nkímyá föddes 1993 i Vällingby i Stockholm och bor nu på Kungsholmen: Hon debuterade 2017 med singeln "Chill". 2019 kom låten "Funeral", som bara har släppts i Sverige, men planeras släppas internationellt senare.

Tillsammans med sin partner och manager Joel Nyström driver hon det kreativa bolaget Sion agency.

Nu är hon aktuell med den nya singeln "Options", som släpps den 27 mars. Till våren planerar hon att släppa en ep.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!