Blev arbetslös – skrev långfilm på tre veckor

Josephine Bornebusch är dubbelaktuell på Viaplay i höst. Förutom den andra säsongen av "Älska mig" kommer en långfilm om social distansering och ensamhet.

Josephine Bornebusch är aktuell med andra säsongen av "Älska mig" och filmen "Orca".

Josephine Bornebusch är aktuell med andra säsongen av "Älska mig" och filmen "Orca".

Foto: Jessica Gow

Kultur och Nöje2020-08-26 20:06

När inspelningen av Josephine Bornebusch och Jonas Karlssons kommande tv-serie "Harmonica" tvingades ta en paus till följd av coronapandemin agerade Bornebusch snabbt.

– De ville skjuta på inspelningen och då insåg jag att jag inte hade någonting att göra. Så jag gick hem och skrev en långfilm, säger hon.

Det tog tre veckor att få ihop ett manus tillsammans med medförfattaren Gunnar Järvstad. Filmen "Orca", med bland andra Johan Rheborg, Alba August och Marie Göranzon i rollerna, handlar om social distansering.

– Jag tror den kom ur frustration. Det handlar inte om pandemin i sig, utan om människor som inte kan vara där för varandra när de skulle behöva vara det, säger Josephine Bornebusch.

TT: Finns det någon risk att tittarna har hunnit tröttna på temat – eftersom de redan lever i det?

– Det beror helt på hur man har levt under pandemin. Men det handlar inte om pandemin, utan om vilken tid vi lever i. Även om det inte hade varit pandemi lever vi våra liv genom telefoner och datorer, barnen ringer från vardagsrummet i stället för att komma och prata. Det handlar mycket om distans, säger hon.

Mattan rycks undan

Under Viaplays och TV3:s pressdag på tisdagen visades även nya scener från tv-serien "Älska mig", som kommer tillbaka i september. Medan den första säsongen handlade om att hitta kärleken, handlar den andra om att behålla den. Bornebusch avslöjar att flera nya ansikten dyker upp och rör om i grytan.

– Vi lämnade dem i ett ganska bra "mode" – men när man tror att allting är bra rycks mattan under fötterna på allihopa. Det blir ännu mer trubbel och komplikationer än i den första, säger Josephine Bornebusch.

Zia skådespelardebuterar

Filmen "Catwalk" gick på bio under vintern – och nu tar Viaplay in den i tv-serieformat. Sex avsnitt blir det om Emma Örtlund, vars dröm är att gå på catwalk för att ta revansch på alla som mobbat henne för hennes funktionsnedsättning. Tillsammans med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson och teaterns ensemble åker de till New York.

– Det betydde jättemycket för mig. Jag känner att jag har växt och mognat som människa, jag har blivit mycket gladare nu. Och jag känner att jag har fått revansch på mina mobbare, säger Emma Örtlund till TT.

Artisten Oscar Zia skådespelardebuterar med "Cryptid", en tv-serie som beskrivs som "en sexig och läskig ungdomsthriller". Handlingen utspelar sig i en slumrande småstad – där en gymnasieelev plötsligt dör på ett bisarrt sätt. Oscar Zia spelar rollfiguren Sebastian.

– Sebastian är väl en fuckboy. Det var som att spela någon jag alltid ville vara men som jag samtidigt föraktade under min skoltid. Jag såg tillbaka på fotbollskillarna under min gymnasietid och försökte kopiera dem, säger han.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Josephine Bornebusch var aktuell i mer än en tv-kanal.

Emma Örtlunds dröm om att bli modell skildras i "Catwalk".
Emma Örtlunds dröm om att bli modell skildras i "Catwalk".
Fakta: Hösten på TV3 och Viaplay

"Partisan" – Fares Fares gör svensk comeback i denna kriminalthriller med Johan Rheborg. Har redan haft premiär.

"Älska mig" – den andra säsongen av Josephine Bornebuschs "Älska mig" är tillbaka. Premiär den 13 september.

"Catwalk" – tv-serien följer Emma Örtlunds dröm om en modellkarriär. Premiär den 11 september.

"Cryptid" – Artisten Oscar Zia skådespelardebuterar i en ungdomsthriller i skolmiljö. Premiär i början av november.

"Orca" – En film av Josephine Bornebusch hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas till social distansering. Premiär senare i höst.

"Lyckoviken" – Kriminaldrama signerat Camilla Läckberg. Premiär den 20 oktober.

"Ambassadören" Mikael Tornving spelar en ambassadör med storhetsvansinne på svenska ambassaden i Mexiko City. Premiär den 11 oktober.

"På gränsen med Peter Jihde" – Peter Jihde åker till USA och träffar människor vars årsikter är på gränsen till vad som är acceptabelt i Sverige. Premiär den 28 september.

"The American runestone" – I den andra säsongen gräver Peter Stormare vidare i gåtan kring den omdebatterade runstenen The Kensington Runestone. Premiär senare i höst.

"Efterlyst" – "Efterlyst" med Hasse Aro i spetsen fyller 30 år. Premiär den 3 september.

"Drömfällan" – "Lyxfällans" programledare Magnus Hedberg möter kändisar som har skaffat sig exklusiva vanor. Har redan haft premiär.

"Paradise hotel" – Åtta dokusåpadrottningar checkar in på hotellet i den 13:e säsongen av realityprogrammet. Premiär den 21 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!