27/5 "(Boken om) Min trädgård” av Jamaica Kincaid, Tranan
Ett vanligt sätt för européerna att betrakta världen är att älska växter och hata människor, skriver Jamaica Kincaid i förordet till sin trädgårdsbok som just kommit på svenska. När hon fick fröpåsar och redskap i morsdagpresent av sin dåvarande man visste hon lika lite som han att gåvan skulle tända ett passionerat intresse.
Kincaid skriver både om egna och andras blomsterbäddar, skönhetsupplevelser, paradisdrömmar och personliga misslyckanden samtidigt som hon går på djupet med trädgårdens koloniala historia. Svenska trädgårdars dahlior och tagetes som växer vilda i Mexiko, och tulpanens hemland är inte Holland. Kincaid ser hur plantor, precis som människor – flyttats långt hemifrån och till helt nya sammanhang.
2/6 "Då, när jag var poet" av Niklas Rådström, Albert Bonniers förlag
20 år efter sin senaste diktsamling återvänder Niklas Rådström till poesin. Diktandet blev ett sätt att hantera beskedet om att han hade drabbats av akut blodcancer 2017. Boken, som har hyllats för sin "sköra dokumentära rakhet", går från skildringar av hår som lossnar från hjässan under natten "som vissnat gräs på kudden" till existentiella funderingar kring sjukdom och sorg.
3/6 "Vårvinden" av Jean Giono, Elisabeth Grate förlag, pocket
Jean Giono (1895–1970) levde hela sitt liv i de provensalska berg som han också skildrade i sin litteratur. Romanen "Vårvinden" publicerades första gången 1930 och handlar om byn Aubignane där husen faller samman och trädgårdarna växer igen. När även brunnsgrävarens änka och den gamle smeden ger sig av blir jägaren Paturle till sist den avfolkade byns ende invånare. Vändningen kommer med gatusångerskan Arsule. I "Vårvinden" och många andra av sina romaner hyllar naturromantikern Giono ett liv i nära samklang med naturen och den livsglädje det kan ge.
12/6 “Söndagsvägen” av Peter Englund, Natur och kultur
Med sin nya bok ger sig Peter Englund i kast med en för honom ny genre, "true crime". "Söndagsvägen" handlar om ett av 1960-talets mest uppmärksammade sexmord. Sommaren 1965 blev en 18-årig flicka i Hökarängens nybyggda radhusidyll dödad och våldtagen av en okänd man som tog sig in via altandörren. Hon var nyförlovad och på väg ut i vuxenlivet.
Som historiker visar Englund hur en slipsten ska dras och berättar samtidigt om stort och smått från den tid som brukar kallas för de svenska rekordåren.
13/6 "Robert Broberg letar efter sig själv" av Klas Gustafson
Efter uppskattade biografier om Beppe Wolgers, Gösta Ekman och Marie-Louise Ekman ger sig Klas Gustafson i kast med artisten Robert Broberg, som avled 2015. Broberg tröttnade på bilden av sig själv som den pojkaktige, ständigt sprudlande "Robban" och lämnade offentligheten. När han sedan gjorde comeback 2007 var det med en större svärta än tidigare. Gustafson tecknar bilden av en älskad, men särpräglad artist.
1/7 "Sovsågott" av Anders Roslund, Albert Bonniers förlag
Två små flickor står i fokus när Anders Roslund skickar ut sin duo, kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann, som en gång satt i fängelse, på nya uppdrag. Flickorna försvann när de var fyra år och har varsin grav på samma kyrkogård. Men gravarna är tomma. Hur hänger det ihop? "Sovsågott" är den tionde boken om stockholmspolisen Ewert Grens som Roslund först skapade tillsammans med kollegan Börge Hellström som gick bort 2017.
3/8 "Året med 13 månader" av Åsa Linderborg, Polaris
Åsa Linderborg koncentrerar sig på året då hon fyllde 50, blev lämnad av sin kärlek och fyra dagar senare anklagades för att ha orsakat ett självmord. Från hösten 2017 och ett år framåt skrev författaren, historikern och den tidigare kulturchefen Linderborg dagbok. Samtidigt som dramatiken var stor i hennes eget liv rasade metoo-debatten och Svenska Akademien var i djup kris.
7/8 "Jägarna i Armentières" av Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag
Produktive Steve-Sem Sandberg kom förra året ut med "W", en personlig omskrivning av George Büchners "Woyzeck". Parallellt med den boken jobbade han med fyra berättelser byggda på teman som finns hos Büchner och dennes litterära krets. I "Jägarna i Armentières", som ges ut i augusti, är det framför allt individens längtan efter frihet och respekt som står i centrum. När detta bryts mot det gamla ståndssamhällets krav på lydnad och underkastelse resulterar det i våldsamheter – eller vansinne.
14/8 "Spegeln och ljuset" av Hilary Mantel
Nu kommer den avslutande delen i den brittiska författaren Hillary Mantels triologi om Thomas Cromwell på svenska. Cromwell var mannen av folket som blev Henrik VIII:s högra hand. Här har Cromwell just administrerat avrättningen av kungens andra fru, Anne Boleyn 1536 och går fyra år senare sin egen till mötes.
Både den första boken, "Wolf Hall", och den andra "För in de döda" – inför sommaren nyutgivna i pocket – gav Mantel det brittiska Man Bookerpriset. När tredje delen publicerades på engelska i mars i år tyckte The Guardians recensent att prisets domare kunde ta ledig resten av året.