Svensk scenkonst representerar drygt 115 olika verksamheter inom dans, musik, teater och nycirkus. Liksom Folkets hus och parker, Filmstaden, Sveriges biografägareförbund och Svensk Live är man i sina remissvar djupt kritisk mot regeringens förslag om två meters avstånd för sittande publik.
När Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar nu begränsar avståndet till en meter är det en stor lättnad.
– Två meter innebär ingen praktisk skillnad, då måste man ha en ganska stor salong för att komma över 50 personer. Hade man haft en salong med 500 till 600 personer, hade man bara fått plats med 75 personer, säger Mikael Brännvall.
Nej till maxtak
Smittrisken minskar dock avsevärt redan vid ett avstånd på en meter, skriver Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar.
Myndigheten betonar också att avståndet inte bara ska gälla vid själva tillställningen, utan även i samband med pauser, toalettköer och när personer anländer eller lämnar.
Folkhälsomyndigheten föreslår ett maxtak på 500 personer men framhåller att det "eventuellt kan höjas", beroende på pandemins utveckling.
– Det kommer att behövas en hyfsad tid, några månader, innan man vet om det blir någon effekt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.
"Varje lokal"
Svensk scenkonst däremot menar att publikgränsen ska sättas av varje enskild arrangör.
– Allt som regeringen kan göra för att ge en plan framåt så att arrangörerna och producenterna förstår hur regeringen och myndigheterna tänker är bra. Däremot tycker vi inte att tak är relevant, lokalerna är olika. I ett fall kan 500 vara mycket i ett annat är det lite. Man måste titta på vilken typ av arrangemang det är och hur lokalerna ser ut, säger Mikael Brännvall.
Calle Nathanson, vd på Folkets hus och parker, instämmer men önskar att Folkhälsomyndigheten tillsammans med respektive bransch tar fram mer detaljerade riktlinjer för hur arrangemangen ska kunna göras så säkra som möjligt.
– Då måste det vara varje lokal som avgör hur många som kan vara där, säger han.
Om biopubliken får sitta på varje rad och om varje sällskap får sitta ihop kan det fungera med en meters avstånd, enligt Peter Fornstam, vd på biografkedjan Svenska Bio.
– Förutsatt att det gamla regelverket är kvar i de mindre salongerna om 50 personer. Annars blir det inga platser kvar i en liten salong, säger han och tillägger:
– Det känns i lilltån som att det åtminstone är ett steg i rätt riktning.
Nöjd med remissvar
Även Joppe Philgren, verksamhetsledare på Svensk Live är lättad över Folkhälsomyndighetens begränsning av avståndet till en meter.
– Det är ett remissvar. Men det är jättebra att man öppnar upp och det kommer att göra det möjligt för arrangörer att göra mycket mer, säger han.
– Sedan tycker vi att det är synd att man har ett tak, säger han och förklarar att på en större arena kan man på ett säkert sätt ta in mer folk än så.
– Om du tänker en arena med 50 ingångar skulle man kunna ha mer folk där. Jag vet inte vad skälet är till att man säger 500, vi vill att det ska vara flexibelt beroende på vad man har för lokaliteter.
Kulturminister Amanda Lind (MP) tycker att det är bra att Folkhälsomyndigheten är tydlig i sitt remissvar. "Det kommer självklart att väga tungt i processen framåt", meddelar hon i en skriftlig kommentar.
Regeringen inväntar besked från övriga remissinstanser och återkommer sedan med besked "inom kort", enligt kulturministern.