Brittisk kyrka smyckas med "Narnia"-skulpturer

14 skulpturer föreställande figurer ur "Narnia"-böckerna smyckar snart utsidan på en medeltida kyrka i Yorkshire, Storbritannien. Kyrkan är från 1100-talet och dess ursprungliga skulpturer har förstörts av väder och vind.

Lejonet Aslan är en av figurerna i "Narnia"-böckerna. Bild ur filmen "Berättelsen om Narnia: Prins Caspian" från 2008. Pressbild.

Lejonet Aslan är en av figurerna i "Narnia"-böckerna. Bild ur filmen "Berättelsen om Narnia: Prins Caspian" från 2008. Pressbild.

Foto: Walt Disney Pictures

Kultur och Nöje2020-08-29 20:45

– Vi hade inga fotobevis på de ursprungliga statyerna och det fanns inget sätt att rekonstruera dem. Vi visste inte vad de föreställde och bestämde oss för att helt enkelt beställa något nytt, säger Roland Deller, ombyggnadschef vid St Mary's, till The Guardian.

Man bjöd in design- och konststudenter att lägga fram förslag. En av studenterna skissade fram en teckning av herr Tumnus, faunen från C S Lewis bok "Häxan och lejonet". Det födde idén till en hel serie "Narnia"-inspirerade skulpturer, med bland andra lejonet Aslan, den vita häxan och andra kända figurer ur böckerna.

St Mary's fick tillstånd av författarens arvingar och beställde kalksten från ett närliggande stenbrott. Nu är skulpturerna färdiga och visas i en utställning inne i kyrkan, där de välsignats av biskopen i Hull, Alison White.

Författaren C S Lewis, som dog 1963, var kristen och "Narnia"-böckerna kan läsas som en allegori med kristna förtecken. Lejonet Aslan var enligt Lewis en inkarnation av Messias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!