Därför går "Tiger king" inte att motstå

Dokumentärserien "Tiger king" fängslar och engagerar tv-tittare i så väl Sverige som internationellt. Men varför sugs vi in i märkliga djurägares intriger och öden?
–Vi vill se något vi aldrig sett förut, oavsett om det är bra eller dåligt. Det är lite som att det är svårt att sluta titta på en bilolycka, säger manusförfattaren Niclas Ekström.

Joseph Maldonado-Passage, Joe Exotic står i centrum i Netflix-dokumentärserien "Tiger king" som blivit väldigt populär i hela världen. Arkivbild.

Joseph Maldonado-Passage, Joe Exotic står i centrum i Netflix-dokumentärserien "Tiger king" som blivit väldigt populär i hela världen. Arkivbild.

Foto: Sue Ogrocki

Kultur och Nöje2020-04-11 17:10

Galenskap på galenskap, med avstamp i en sunkig privat djurpark i Oklahoma, har fått miljontals människor att sträcktitta på tv-serien "Tiger king" på Netflix.

– Den innehåller precis allt man kan önska sig i ett bra drama. Liv, död, kärlek, besatthet och relationer utöver det vanliga, säger manusförfattaren Niclas Ekström, som bland annat ligger bakom tv-serierna "Maskineriet", "Lingonligan" och "Molanders".

Men "Tiger king" är varken en traditionell dokumentär eller fiktiv dramaserie.

– Den följer inte dokumentärfilmstraditionen utan fokuserar på det spektakulära. Den utgår heller inte från de dramaturgiska utvecklingskurvorna utan är egentligen väldigt spretig, vilket blir fascinerande. Man vet inte riktigt vart den ska ta vägen – förutom att man redan i första avsnittet får veta att Joe Exotic hamnar i fängelse till sist. Det greppet är klassiskt och genialiskt, säger han.

Fängelsestraffet viktigt

En anledning är serien får en typ av undertext som ger tittaren något att förhålla sig till. Man finner en tröst i att veta att personen, som i serien bland annat begår brott men också gör en rad etiska övertramp, kommer att hamna i fängelse.

– Vi tycker om gangsterfilmer, men bara om gangstern på något sätt åker dit. Jag tror att den här berättelsen hade uppfattats väldigt annorlunda om han inte hade blivit straffad, säger Ekström.

Det dokumentära stoffet, som samlats in under fem år, har valts ut och klippts med dramaturgisk begåvning i vad som verkar vara rent underhållningssyfte, förklarar han. Att det är en dokumentär är dock helt avgörande.

– Det hade aldrig gått att skriva. Producenten hade genast sagt att "det där är för mycket", eller att rollfigurerna inte är trovärdiga. När vi skriver fiktion vill vi att tittaren ska tro på det den ser, men hela poängen här blir antidramaturgin, att historien är oförutsägbar och att personerna är osammanhängande och märkliga.

Dras till "freakshows"

Just det märkliga är en viktig ingrediens i framgångssagan "Tiger king".

– Den här serien har något som ingen annan serie har. Historiskt sett har vi alltid dragits till "freakshows", vi vill se konstiga människor och djur, vi vill fascineras. Kombinationen av väldigt galna figurer i en värld som vi inte vet så mycket om går genom bruset i ett utbud som är större än någonsin.

Lägger man till det allmänna intresset för farliga djur, kärlek och mordkomplotter är cirkeln sluten. Men "Tiger king" är inte bara en vild satsning utan har gemensamma drag med andra populära serier, bland andra "Making a murderer" som också följer ett rättsfall under väldigt lång tid.

Serien har inte bara mötts av glada utrop. Den har kritiserats för att vara sensationslysten av bland andra medverkande djurrättsaktivisten Carole Baskin, men också för att reportrarna inte ställer makthavare till svars för de djurlagar som möjliggör de förhållanden som visas i serien.

– Den är skamlöst underhållande, och har tagit ytterligare ett steg från journalistiken. Valen de gjort präglas av underhållning. Uppdraget var nog att göra en skruvad serie, och jag tror att den inte fått lika brett genomslag med en tydlig journalistisk prägel, säger Niclas Ekström. 

Fakta: "Tiger king"

"Tiger king" hade premiär på Netflix den 20 mars och strömmades över 34 miljoner gånger de första tio dagarna. Dokumentärserien inte bara skildrar excentriska djurägare utan också en rad intriger som utvecklar sig till en kriminalhistoria. Serien utgörs av sju avsnitt om ungefär 45 minuter. Ett uppföljande avsnitt, där man får veta hur det gick för huvudpersonerna, har svensk premiär söndagen den 15 april.

Materialet till dokumentären har samlats in under fem års tid.

Serien ligger just nu etta på topplistan på svenska Netflix och har betyget 7.9 av 10 på Imdb.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!