En vanlig sommar hade Knut Knutson rest land och rike runt för att spela in en ny säsong av tv-programmet "Antikrundan". Men i sommar är inget som vanligt och antikexperten tillbringar den mesta tiden i sitt hus i södra Småland. Häromkvällen, berättar han, satt han och hans fru på glasverandan, tog ett glas vin och "rasta skumme".
– Det finns så många roliga och vackra ord och uttryck på småländska, men rasta skumme är det vackraste, säger han.
Rasta skumme var något som Knut Knutsons farmor ofta gjorde på kvällarna, medan skymningen kom smygande likt en katt.
– Hon bara satt där och var helt tyst. Vad höll hon på med? Jo, hon rasta skumme.
Hos Knut Knutsons föräldrageneration var det ett välbekant uttryck, berättar han, men även om det lever kvar hos hans egen generation så skakar hans barn på huvudet när de hör frasen.
TT: Hur definierar du uttrycket?
– Det är en adlande händelse, man låter skymningen komma över en, man tänker på dagen eller morgondagen eller på djupare saker. Det kanske passar bättre att göra det på en gård eller ett torp på landet än i en trerummare i stan. Men kanske kan man sitta på balkongen och rasta skumme?
I Institutet för språk och folkminnens dialektordsamlingar är definitionen en annan, om än besläktad; rasta skumme är att ta en liten promenad eller dylikt i skymning, inte sällan efter ett stillasittande arbete. Men det rör sig i bägge fallen om ett slag skymningsandakt.
– När jag och min bror sitter på hans eller min glasveranda här i Småland, när vi sitter och pratar och skymningen smyger sig på och vi inte tänder några lampor, då rastar vi skumme.