Eurovisionarena blir coronasjukhus

Rotterdam Ahoy, arenan i Nederländerna som i maj skulle varit ett glittrande europeiskt musikcentrum, görs om till ett sjukhus för att klara av coronavirusets utbrott i landet.

Rotterdam Ahoy har bland annat varit värdarena för världsmästerskapen i bordstennis. Arkivbild.

Rotterdam Ahoy har bland annat varit värdarena för världsmästerskapen i bordstennis. Arkivbild.

Foto: Peter Dejong

Kultur och Nöje2020-03-30 14:30

I mitten av mars kom beskedet: Eurovision 2020 ställs in på grund av den rådande situationen i världen i och med coronavirusets spridning. Nu kommer arenan där musiktävlingen skulle ha arrangerats till nytta på ett helt annat sätt i och med smittspridningen.

Under måndagen påbörjades arbetet för att i arenans lokaler upprätta ett temporärt sjukhus. 88 sjukvårdsplatser kommer uppföras initialt, men det finns potential för upp till 860 sjukhussängar i byggnaderna. Tanken är att det där ska kunna ges vård till patienter som smittats av coronaviruset eller lider av andra sjukdomar, men som inte kräver intensivvård, så att trycket på intensivvårdsavdelningarna minskar.

Åtgärden grundar sig i att myndigheter i Nederländerna, där 11 000 personer smittats och nästan 800 dött, tror att den vanliga sjukvården på grund av den snabba smittspridningen kan ha nått sin maxgräns för hur många som kan vårdas. Utöver de vårdplatser som upprättas i arenan i Rotterdam upprättas även akutsjukvårdenheter på hotell runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!