Expert: De är verkligen sårade

Kritik mot andra medlemmar av kungafamiljen, självmordstankar och frågor om Archies hudfärgs betydelse. Det brittiska prinsparet höll inte tillbaka i intervjun med Oprah Winfrey.
–De klipper banden, säger experten Cindy McCreery.

Hovexperten Cyndy McCreery säger att det inte finns någon återvändo nu för prins Harry och Meghan Markle, efter intervjun i amerikansk tv.

Hovexperten Cyndy McCreery säger att det inte finns någon återvändo nu för prins Harry och Meghan Markle, efter intervjun i amerikansk tv.

Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Kultur och Nöje2021-03-08 07:57

Prins Harry och Meghan Markles intervju med Oprah Winfrey kommer att få betydelse för det brittiska kungahuset. Det tror Cindy McCreery, doktor vid historieavdelningen på The University of Sydney, som medverkat i flera böcker där monarki stått i fokus.

– Jag är överraskad av diskussionen om hur kungafamiljens relationer brutit samman, mer än av det förväntade pratet om hur "firman" hanterat Harry och hans fru, säger hon om intervjun till TT.

Känslorna svallar, och prinsparet känner sig sviket av medlemmar i kungafamiljen, är hennes bedömning.

– Jag tror att det visar att man klipper banden på ett oåterkalleligt sätt. När man gjort uttalandena på ett så offentligt sätt.

TT: Varför gjorde de intervjun?

– De är djupt sårade. I ett bredare perspektiv försöker de få sympatier från en global publik. Jag tror att det kan göra att de får sympatier från de som redan stödjer dem. Men det kan förvärra fientligheten från framför allt britter som kanske tar kungafamiljens parti i den här konflikten.

Den svenske hovexperten Roger Lundgren tror att britternas sympatier överlag ligger hos kungahuset i stället för hos prins Harry och Meghan Markle:

– Man känner sig svikna av dem, de skulle flytta till Kanada för att de inte ville ha någon medial uppmärksamhet och så hamnar de i Hollywood och gör miljard-dealar med Netflix och Spotify och trodde ändå att de skulle kunna ha kvar en fot i kungahuset. Det går ju inte, säger Roger Lundgren som tror att intervjun går hem i USA men inte i England.

– Många tycker att det är ett hyckleri.

Hudfärgsfråga kan skada

Prinsparet hävdar att hudfärgen på parets då ofödda barn var något som diskuterades av den så kallade firman – ett ord som enligt hovhistorikern Edward Owens kan innefatta både kungligheterna och de anställda som styr omkring kungafamiljen.

Det är något som kan skada hovet, tror Cindy McCreery.

– Ja, det tror jag. I kontexten av det vi ser med den stora vreden och oron i Storbritannien över att etniska minoriteter drabbats hårdare av covid, liksom Black lives matter-rörelsen och andra proteströrelser världen över. Det här är en levande fråga. Storbritannien har ett komplicerat kolonialt och rasistiskt förflutet. Den kommentaren kommer leda till en större debatt om attityder inom kungafamiljen, säger McCreery.

Diskussionen om det ofödda barnets hudfärg är helt oacceptabel konstaterar Roger Lundgren som samtidigt framhåller att det är oklart vem som yttrat sig.

– Familjen är på 40 personer, det är klart att det inte är bra, men det kan vara någon långt ner i hackordningen.

TT: Har inte det brittiska kungahuset ändrats alls sedan prinsessan Dianas död?

– Jo, på många sätt och vis men de kommer aldrig att bli som den svenska monarkin.

TT: Kan det här påverka den synen på den svenska kungafamiljen?

– Nej, tvärtom kommer vi att känna "gud vilken skön och normal kungafamilj vi har". En kompis i England skrev till mig häromdagen "can we please adopt the Bernadottes".

Hur länderna inom Brittiska samväldet påverkas är en viktig fråga. Cindy McCreery förväntar sig inte att intervjun enskilt kommer att leda till några jätteomvälvningar, men att den på sikt kan minska viljan att fortsätta att ha drottningen som statsöverhuvud, och ge vatten på republikivrares kvarnar.

Svårt ge svar

I Buckingham Palace lär stämningen vara bister, tror hon. Och möjligheterna att svara på kritiken är begränsade, då kungafamiljen inte kan sätta sig i en egen tv-intervju.

– Jag misstänker att kungafamiljen kommer att dyka upp i fler regisserade tillställningar, när de försöker att visa den globala publiken att man är engagerad i sociala frågor, antirasism och psykisk ohälsa. Men jag tror att det blir svårt att övertyga alla om deras goda vilja efter det här, säger hon.

Men prinsparets intervju lär inte vara slutet för den brittiska monarkin, som överlevt många kontroverser. I jämförelse med prinsessan Dianas död är detta inte en kris, tycker Roger Lundgren.

– Familjens anseende har också ökat under pandemiåret, de har försökt vara engagerande och stödjande, säger han.

Även Cindy McCreery menar att den brittiska kungafamiljen har stöd.

– Saker som prins Philips välmående kan påverka opinionen. Om han blir sämre eller avlider kan stödet för kungahuset komma tillbaka. Jag tror att stödet för kungahuset i Storbritannien är ganska stabilt, det är mer osäkert i andra delar av Samväldet och världen, säger Cindy McCreery.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!