– Det kom ingenting nytt om vad man faktiskt får göra när man lägger sitt företag vilande, som vi hade hoppats på. Som det ser ut i dag får du inte vidta några åtgärder alls i företaget och det är väldigt problematiskt i en kulturskapande verksamhet. Man förlorar kontakten med branschen om man inte kan uppdatera sin hemsida och marknadsföra sitt företag, säger hon till TT.
Kan vara början
Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, är en paraplyorganisation och har tidigare i veckan efterlyst liknande åtgärder som regeringen och samarbetspartierna nu presenterat. Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet, tror att det kan vara en början till grundläggande förändringar i a-kassan.
– Vi har pratat om det här ett tag nu och det här var vi ganska överens om i många branscher där tillsvidareanställning inte är norm. Man har hittills velat göra så breda satsningar som möjligt, där man har missat dem som har för svagt skydd på arbetsmarknaden. Jag hoppas att det är ett led på vägen när fler och fler har eget företag i stället för fast anställning, säger han.
"Ännu fortare"
Många kulturarbetare är inte medlemmar i a-kassan eftersom de driver eget och tar frilansuppdrag. Att reglerna nu möjliggör arbetslöshetsersättning för den som varit ansluten i tre månader i stället för tolv kommer att leda till att många från kulturbranschen ansluter sig.
– Kanske hade jag hoppats att det skulle gå ännu lite fortare att få tillgång till a-kassa, men det betyder jättemycket för våra medlemmar. Det är skönt att det kom nu, för många har varit väldigt oroliga, säger Simon Norrthon.
Ulrica Källén trycker på att det kan vara avgörande för en kulturarbetare hur snart man kan komma tillbaka i arbete.
– Det är viktigt att som konstnär snabbt komma igång med sitt företag igen. Det är annars lätt att tappa viljan att jobba med sin konst, säger hon.