Filmrecension: Tintin i djupfryst helvete

Den framtvingade massvälten i Ukraina på 30-talet bildar bakgrund till ett hjälteporträtt av en modig journalist och en ganska osammanhängande thriller.

James Norton i "Mr Jones". Pressbild.

James Norton i "Mr Jones". Pressbild.

Foto: Njuta/Studio S

Kultur och Nöje2020-03-25 10:45

Holodomor – den hungersnöd som följde på tvångskollektiviseringen av Sovjets jordbruk i början av 1930-talet – krävde miljontals dödsoffer, främst i Ukraina.

Den unge walesaren Gareth Jones var en av de första journalisterna som rapporterade om katastrofen för omvärlden – och om honom handlar Oscarsbelönade regissören Agnieszka Hollands nya thriller.

Ung och blåögd reser Jones till Moskva, fast besluten om att få en intervju med Josef Stalin om den nya planekonomin som slår världen med häpnad.

Men i huvudstaden blir journalister avlyssnade och mördade på öppen gata och det viskas om att något händer i Ukraina. Med förfalskade papper sitter Jones snart på ett tåg söderut. Där lyckas han rymma från sin partiledsagare och stiger rakt ner i ett djupfryst helvete. Vinden viner genom öde byar, lik staplas på hög medan överlevande hänfaller åt kannibalism och hålögda barn sjunger sorgsna visor om Stalin. Världen måste få veta.

Den mardrömslika resan genom det bleka ukrainska landskapet, liksom den mörka film noir-lika stämningen i Moskva är filmens behållning.

Tyvärr hänger resten ihop rätt bristfälligt. Scenerna hemma i Wales där Jones bearbetar de fasor han har bevittnat är flata och ger ett otillfredsställande avslut. Man har också fått för sig att skriva in George Orwell i handlingen och låter honom få idén till "Djurfarmen" från Jones. Det kanske ska symbolisera hur intelligentian i väst motvilligt kom till insikt om Stalins ondska, men känns mest som ett bihang.

Vi får heller inte så mycket nyanser. Historien målas med tydliga penseldrag där vår hjälte den renhårige reportern ställs mot idel stalinister, diktaturkramare och nyttiga idioter. Ibland känns det effektfullt klaustrofobiskt – ibland platt och övertydligt. Som i inledningen när Jones håller ett framförande där han varnar ett gäng grånade brittiska politiker för Adolf Hitler och möts av hånskratt och farbroderliga klappar på huvudet. Okej, James Norton är stabil i huvudrollen, men hjälten är lite väl mycket Tintin för att bli intressant.

Samtidigt gör Peter Sarsgaard ett riktigt bra svin i rollen som Walter Duranty – The New York Times dåtida Moskvakorrespondent som gjorde drängtjänst åt Stalin.

I sin våning i Moskva anordnar han sex- och knarkorgier där han haltar omkring stödd på en krycka. Det är som om hela hans uppenbarelse är sjuk och korrumperad. Vanessa Kirby, som spelar reporterkollegan Ada Brooks, känns också som en människa av kött och blod i sin snäva film noir-dräkt.

Rättad: I en tidigare version fanns ett fel om Jones tågresa.

Fakta: "Mr Jones"

Genre: Dramathriller

Premiär: 20 mars 2020

I rollerna: James Norton, Peter Sarsgaard, Vanessa Kirby med flera

Regi: Agnieszka Holland

Speltid: 2 timmar, 21 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!