– Vi vet att kultur kan ha betydelse för människors livskvalitet och hälsa, och pandemin har redan lett till enorma konsekvenser för kultursektorn. Därför var det angeläget för oss att så fort som möjligt få i gång en datainsamling kring hur kulturkonsumtionen har förändrats, och vilka effekter det har, säger professor Fredrik Ullén, en av initiativtagarna till studien, som görs av en forskargrupp på Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska institutet.
Jämföra länder
Han beskriver enkätstudien som ett första steg där förhoppningen är att intressanta samband ska kunna följas upp med fler studier. Enkäten besvaras online och sprids framför allt genom sociala medier. Den har också översatts till flera språk, bland annat engelska, franska, tyska och holländska.
– Sverige har ju en liberal policy medan andra länder varit betydligt mer restriktiva och genomfört "lockdowns". Det vore spännande om vi får in tillräckligt med data för att kunna jämföra och se om vi hittar någon trend, säger Fredrik Ullén.
Minska isolering
Studien startades i maj och enkäten kommer att vara öppen över sommaren. Än är det för tidigt att avläsa data men en hypotes som Fredrik Ullén och hans kollegor har är att de begränsade möjligheterna att ta del av kultur av olika slag upplevs som en förlust – men att människor också hittar nya sätt att ta del av kultur, exempelvis digitalt eller utomhus.
– Jag tror att effekterna vi talar om även beror på personlighet eller kulturella intressen. För vissa människor är kultur helt enkelt viktigare än för andra.
Kultur kan fungera som underhållning och intellektuell stimulans, men också som distraktion och för att reglera känslor och stämningar, därför kan kulturella aktiviteter vara särskilt viktiga i svåra situationer, som en pandemi, tror Fredrik Ullén.
– Musik och andra former av kultur kan vara ett sätt att avleda uppmärksamheten. Och jag tror också att kulturellt engagemang kan vara viktigt för att skapa sammanhållning mellan människor och minska känslor av isolering.