Fotograf med fokus på gamla industrilokaler

Fotografen Andreas Thal är fascinerad av gamla industribyggnader och vill utmana betraktaren med nya vinklar och perspektiv.

Andreas Thal ställer ut på Lofta Caffè till och med den 18 augusti.

Andreas Thal ställer ut på Lofta Caffè till och med den 18 augusti.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Kultur och nöje2019-07-26 22:00

På fredagen var han på plats på Lofta Caffè för att hänga sin nya utställning. Ett 40-tal fotografier visas. Någon medutställare är det inte denna gång, utan Andreas har fått breda ut sig i båda rummen.

Cécile Dambach, som driver Lofta Caffè ihop med sin man, Frank Hinzmann Dambach, berättar hur det kom sig att det blev just den här utställaren.

– Vi hade en gäst här som var från Hamburg. Hon är kollega med Andreas och tyckte att han hade så fantastiska bilder som hon tyckte skulle passa här.

Bilderna visar hamnområdet i Hamburg och nedlagda industrier i Ruhrområdet, något som särskilt Frank kunde relatera till, eftersom han kommer därifrån från början. Han tyckte att bilderna var intressanta.

Andreas Thal själv har ingen anknytning till vare sig Sverige eller Lofta.

Han har bara varit i Sverige en gång tidigare, när han var tio år och fick följa med en släkting som körde lastbil. Ett av hans bestående minnen från den resan är att han såg sin första älg.

Som fotograf gillar han industriområden.

– Jag tycker att det finns en magi och en annan slags skönhet där. Det är en skönhet som inte är så påtaglig, utan man måste titta lite extra.

Några av bilderna är mer av landskap, mest för att man ska kunna orientera sig i omgivningen, var bilderna är tagna. Flertalet är nämligen på detaljnivå.

Andreas berättar att han använder den verkliga världen för att gå in i en mer abstrakt, när han tar sina bilder. Han tror att det är bra för hjärnan att se saker på nya sätt, ur nya vinklar.

Han har hållit på med den här typen av fotografi i fem år ungefär. Tidigare jobbade han med reklamfoto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!