Gemensam sorgebearbetning i konsthösten

Å ena sidan magisk natur och förlorade paradis på museerna i höst. Å andra sidan gemensam sorgebearbetning och kollektiva kvinnoerfarenheter av våld. De flesta planerade utställningar kommer att visas – med restriktioner.

Lena Cronqvist är en av konstnärerna i utställningen "Sorgearbete" på Bonniers konsthall i Stockholm. Hon deltar med en serie målningar hon skapade 2001, "Vita Ark", där hon sörjer sin nyligen bortgångne man. Pressbild

Lena Cronqvist är en av konstnärerna i utställningen "Sorgearbete" på Bonniers konsthall i Stockholm. Hon deltar med en serie målningar hon skapade 2001, "Vita Ark", där hon sörjer sin nyligen bortgångne man. Pressbild

Foto: Bonniers Konsthall

Kultur och Nöje2020-08-21 05:55

Efter en ovanligt svår vår för museerna, med uppskjutna utställningar och sviktande besökarantal ser hösten något ljusare ut. Några har visserligen valt att skjuta upp sina utställningar till nästa år, Nationalmuseums stora presentation av Anders Zorn är till exempel framflyttad till februari 2021. Men museihösten kommer ändå till stor del att bli av.

– Det är fortsatt bekymmersamt, det är färre besökare än vad det brukar vara, framför allt för dem som har många utländska besökare. Men generellt kommer man att hålla utställningarna som planerat, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare på Sveriges museer.

Natur och sorgearbete

Först om ett par år kommer man på allvar att märka av krisen i museiutbudet, tror Jeanette Gustafsson, eftersom planeringscyklerna för utställningar brukar ligga på två till tre år. I höst blir det inga stora visningar eller grandiosa premiärer. Men vanliga besök kan tryggt genomföras, menar hon, eftersom museerna har infört omfattande restriktioner.

– Och många vittnar om att det känns som en trygghet att kunna ta del av ett kulturevenemang på ett säkert sätt. Även om det inte är som det brukar vara kan man få känslan av att det är det.

I höst finns både en chans att fly pandemin, och att bearbeta den. Två utställningar handlar om naturen, där man kan reflektera kring hur den blir projektionsyta och tillflykt i svåra tider: "Arkadien – ett förlorat paradis" på Nationalmuseum och "Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen" på Prins Eugen Waldemarsudde.

Bonniers konsthalls "Sorgearbete" relaterar annars mer direkt till dagens situation. Museet hade långt före pandemin planerat en utställning om sorg, och vår relation till föremål som blir kvar av människor som gått bort. Men i takt med att viruset skördade tusentals offer kom utställningen också att handla mycket om kollektivt sorgearbete.

Kollektiv och kvinnoliv

En kollektiv upplevelse skildras också i "Vår himmel röd" på Göteborgs Konsthall. Där undersöker fem konstnärer vad det är att vara kvinna i dag. Utställningen kom till i kölvattnet av #metoo och undersöker gränser mellan våld, ömhet och systerskap.

– Vad vi kanske inte hade räknat med är coronaläget där vi nationellt ser larmrapporter som visar att våld i hemmet ökar lavinartat. Enligt Brå hade övergrepp i hemmet ökat med 61 procent under våren. Så den här utställningen har fått en förnyad aktualitet, säger Stina Edblad, konstnärlig ledare på museet.

Bland verken syns till exempel kvinnor som formar självförsvarspositioner med sina kroppar och som bygger skydd av föremål i hemmet. Många är just nu isolerade med sina förövare, understryker Liv Stoltz, kurator för utställningen.

– Det finns en föreställning om att man ska vara säker och trygg i sitt hem. Men det behöver inte vara så för vissa, det kan vara en mardröm just nu.

Fakta: Höstens utställningar i urval

Faith Ringgold

Bildmuseet Umeå. 27 augusti–10 januari 2021.

Hon gör lapptäcken om slaveriet och visar hur afrikanska masker användes i tidig europeisk modernism. Faith Ringgold har med sin konst utmanat tankar kring afroamerikansk identitet under fem årtionden. Nu visar Bildmuseet i Umeå hennes första stora retrospektiv i Europa, med målningar, grafik och textila arbeten från 1960-talet fram till 2000-talet.

"Sorgearbete"

Bonniers konsthall i Stockholm. 2 september–1 november

Sju konstnärer från olika generationer som alla har mist någon de älskar medverkar i Bonniers konsthalls "Sorgearbete". De porträtterar de bortgångna personerna, och frånvaron efter en älskad. Konsten blir ett språk för förlusten och smärtan som är svår att uttrycka i ord. Utställningen får särskild aktualitet av den kollektiva sorgen under coronapandemin.

Hassan Sharif: "I am the single work artist"

Malmö konsthall. 19 september–10 januari 2021.

Hassan Sharif betraktas som en pionjär inom experimentell samtidskonst i mellanöstern. Han var verksam i Dubai, Förenade Arabemiraten och rörde sig fritt mellan olika uttryck som teckningar, installationer, föreställningar och samlingar. Han ville göra konsten tillgänglig för en bred allmänhet, i protest mot en elitistisk konstvärld. Nu presenteras han på Malmö konsthall, där tonvikten ligger på teckning, skulptur, installation och dokumenterad performance.

"Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen"

Waldemarsudde i Stockholm. 5 september–24 januari 2021.

En utställning om magisk natur och naturväsen som troll och älvor. Måleri och skulpturer från förra sekelskiftet blandas med fotografi och installationskonst av samtida konstnärer. Ett centralt konstnärskap i utställningen är John Bauer men där finns också verk av bland andra Theodor Kittelsen, Louis Moe, Agnes de Frumerie och Maria Friberg.

Lea Porsager

Moderna Museet i Stockholm. 21 november–17 januari 2021.

Den första stora samlingsutställningen med Lea Porsager i Sverige. Hon skapade "Gravitational ripples" på Djurgården i Stockholm, ett jordkonstverk som hedrar de svenska offren i tsunamikatastrofen i Sydostasien. Här presenteras nya verk, med teman som mystik, feminism och vetenskap.

"Arkadien – ett förlorat paradis"

Nationalmuseum i Stockholm. 17 september–17 januari 2021.

Arkadien är både namnet på en region i Grekland och ett landskap för fantasin, som konstnärer i Rom under 1600-talet började att skapa en bild av. Här visas fransk och italiensk 1600-talskonst, men också en del svenska exempel fram till 1900-talet. En inblick i hur människans idealiserade syn på naturen har skiftat genom århundradena.

"Vår himmel röd"

Göteborgs konsthall. 19 september–10 januari.

Fem konstnärer har utforskat vad det är att vara kvinna i dag, med gestaltningar av erfarenheter som rymmer allt från kärlek och systerskap till våld. Utställningen väcker frågor kring kollektivets styrka och individens förmåga till motstånd. Där ingår bland annat musik inspelad för sydafrikanska våldtäktsoffer och i serien "Shelter" bygger kvinnor skydd i sina egna hem. Sara-Vide Ericson deltar med helt nya verk. Medverkar gör också Roxy Farhat, Gabrielle Goliath, Moa Israelsson och Joanna Piotrowska.

"Experimentalfältet".

Accelerator. 7 november–14 mars 2021.

Experimentalfältet var namnet på en försöksverksamhet inom lantbruksvetenskap som låg där konsthallen nu ligger. I den här utställningen experimenterar åtta konstnärer kring hållbart leverne, jordbruk och samhällsbyggande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!