Håkan Hellströms Ullevi-konserter ställs in

Håkan Hellströms sedan länge utsålda konserter på Ullevi i sommar ställs in, meddelar arrangören FKP Scorpio. De fyra konserterna som skulle ha ägt rum i juni och augusti flyttas till sommaren 2021.

Håkan Hellströms sommarkonserter på Ullevi flyttas. Arkivbild.

Håkan Hellströms sommarkonserter på Ullevi flyttas. Arkivbild.

Foto: Per Wahlberg / TT

Kultur och Nöje2020-04-27 15:01

"Varken arrangörer eller experter har vetat hur länge det här ska hålla i sig. Jag själv har känt att det vore skönt med något fint i horisonten att blicka fram emot. Något slags party när allt det här är överspelat och förbi. Jag bestämmer inte över sånt, men nu blir det faktiskt så. Spelningarna flyttas ett helt år till sommaren 2021", skriver Håkan Hellström i en hälsning till sina fans.

Flyttas automatiskt

Konserterna som skulle ha ägt rum den 12 och 13 juni samt 28 och 29 augusti i sommar har redan fått spikade datum, samtliga i augusti 2021. 20–21 samt 27–28, närmare bestämt. Biljetter till sommarens konserter flyttas automatiskt över till nästa års spelningar.

"Musik kommer ändå i år, som ni kanske vet. Rampljus. Skivan är uppdelad i två delar och vi får höras på platta i år i stället för live. Hoppas att ni diggar den. Den är egentligen gjord för scenen, men den tiden kommer", skriver Håkan Hellström i sitt meddelande till fansen.

Musikjournalisten Annah Björk hade själv tänkt gå på två av konserterna och säger att beskedet var väntat.

– Det är förstås superdeppigt. Det blir tydligt hur ingenting blir som man tänkt sig. Jag tror att det är många som blir direkt drabbade som nu kanske reagerar på ett annat sätt. Man känner av coronapandemin mer genom en inställd konsert än genom de här fruktansvärda dödssiffrorna som vi ser hela tiden, säger hon.

"Sommaren är körd"

Att skjuta fram konserterna är helt rätt beslut, menar Markus Larsson, musikjournalist på Aftonbladet.

– Det går inte att genomföra sådana konserter under coronasommaren 2020. Hela konsertsommaren är körd och frågan är om vi ens kommer att få gå på konsert till hösten. Jag är skeptisk, säger han.

TT: Kommer hajpen kring konserterna att vara lika stor 2021?

– Det tror jag, hajpen kan bli ännu större. Det kan nästan bli en symbolspelning, kanske inte för att coronan är över men för att vi har klarat oss, om han får genomföra dem nästa år på den där jättearenan. Jag tror inte att Håkan Hellström är beroende av den hajpen längre, han är för stor för det, säger Larsson.

Lanseringen av det kommande albumet "Rampljus" blir dock lite av ett antiklimax nu, säger Annah Björk.

– Samtidigt spelar det nog ingen större roll. Alla som köpte biljetter gjorde det utan att veta att han skulle släppa en skiva, det är inte anledningen till att man går på en Håkankonsert. Men en del av konserten kanske var tänkt att byggas upp kring materialet. Samtidigt har han tid nu att spela in ny musik, säger hon.

Får vänta

Joppe Pihlgren på branschorganisationen Svensk Live beklagar beskedet, men menar samtidigt att konsertsommaren nästa år kommer att bli fantastisk.

TT: Är det här dödsstöten för konsertsommaren 2020?

– Jag vet inte, fråga Anders Tegnell. Det finns en del som fortfarande planerar att göra grejer i augusti, men det är klart att det är ett avbräck att Håkan Hellström och de här fyra konserterna är flyttade till nästa år, säger han.

Intresset för Håkan Hellström på Ullevi har varit enormt. När biljetterna till de två första konserterna släpptes i augusti förra året kraschade arrangörens sajt, varpå ytterligare två konserter planerades in. Kort därefter kunde man konstatera att Hellström skrivit historia sedan även den fjärde konserten blivit utsåld – ingen annan artist har sålt ut Ullevi fyra gånger en och samma sommar. Men nu får rekordet vänta till sommaren 2021.

– Han hade kunnat sälja ut två, tre kvällar till. Det som är intressant är att han hade sin topp som skivartist 2013 med "Det kommer aldrig vara över för mig", men att han trots det fortsätter att växa som livefenomen, sade musikjournalisten Pierre Hellqvist till TT i höstas.

Fakta: Håkan Hellström

Föddes 1974 i Göteborg.

Efter att ha spelat trummor och bas i grupperna Broder Daniel och Honey is Cool, slog han igenom 2000 som soloartist med albumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Sedan dess har han hunnit släppa åtta album, "Det är så jag säger det" (2002), "Ett kolikbarns bekännelser" (2005), "Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått" (2005), "För sent för Edelweiss" (2008), "2 steg från Paradise" (2010), "Det kommer aldrig va över för mig" (2013) och "Du gamla du fria" (2016) och "Illusioner" (2018).

Det nionde albumet, "Rampljus" släpps i två delar. Den första den 15 maj, och den andra någon gång i augusti.

De fyra utsålda konserterna på Ullevi som skulle ha hållits i sommar har flyttats till nästa år enligt följande:

12 juni 2020 flyttas till 20 augusti 2021

13 juni 2020 flyttas till 21 augusti 2021

28 augusti 2020 flyttas till 27 augusti 2021

29 augusti 2020 flyttas till 28 augusti 2021

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!