Här är årets museum

Norrköpings stadsmuseum blir Årets museum, bland annat för att museet verkat som en arena för utmanande och svåra frågor under året.

Norrköpings stadsmuseum. Pressbild

Norrköpings stadsmuseum. Pressbild

Foto: Sten Strand/TT

Kultur och Nöje2021-04-27 14:42

Norrköpings stadsmuseum är årets museum 2021. I motiveringen lyfter juryn fram att de stora samhällsfrågorna, stadens förflutna och publikens nutid bildar utgångspunkterna för museet:

"Med en verksamhet som rör sig från hällristningar och industriminnen till dramatiserade stadsvandringar, arkeologisk grävlåda och hantverks-kit skapas ett öppet och inbjudande tilltal".

Museet får särskilt beröm för utställningen "Motstånd och medlöperi", som juryn anser lät museet bli en arena för utmanande och svåra frågor med utgångspunkt i aktuell forskning och museets samlingar.

"Innehållet väckte reaktioner som aktualiserade skarpa diskussioner om museilagen, armlängds avstånd och museernas roll. Norrköpings stadsmuseum engagerar och inspirerar genom sitt sätt att låta museet vara en självständig röst i vår samtid", heter det i motiveringen.

Priset består av en glasskulptur skapad av Bertil Vallien samt ett diplom och delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP).

Sveriges Museer och Svenska ICOM, den svenska sektionen av Unesco-organet International Council of Museums, ligger bakom priset. Finalisterna utsågs av en jury utifrån allmänhetens förslag, och övriga nominerade till priset var Livrustkammaren i Stockholm och Grenna museum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!