I Motala har bokhandeln redan slagit igen, efter att ha funnits i över 170 år. Minskad efterfrågan på grund av coronaviruset gör att fysiska bokaffärer i hela landet nu kämpar för sin överlevnad. Under vecka 15 tappade de hela 44 procent av sin försäljning jämfört med samma period förra året, enligt Bokhandlare- och Förläggareföreningens bokförsäljningsstatistik.
Och den minskade försäljningen drabbar hela branschen.
– Vi ser redan nu att förlagen permitterar och drar ner på utgivningen. Det här kommer att leda till en ökad försiktighet i hela verksamheten. Mindre och nischade förlag påverkas troligen mer men inget förlag kommer att klara sig helt undan det här, säger Kristina Ahlinder, vd för svenska Förläggareföreningen.
Ordfront permitterar
I det nedstängda Europa är situationen än mer bekymmersam: i Norge har försäljningen av böcker gått ned hela 59 procent mellan den 16 mars till och med 19 april, skriver tidningen Svensk Bokhandel. I Italien, där bokhandlarna länge var stängda, har 64 procent av butikerna friställt eller planerar att friställa sin personal. Trots att de nu har fått öppna igen varnar förläggare för att landet kommer att förvandlas till "en kulturell öken" utan stöd till branschen, enligt nyhetsbyrån AFP.
Som en följd av den minskade efterfrågan i Sverige har Bonnierförlagen infört korttidsarbete, som runt 60 medarbetare berörs av. Nu följer Ordfront efter och inför korttidspermitteringar. Alla anställda går också ner till 60 procents arbetstid.
– Vi koncentrerar oss på att göra de böcker vi hade tänkt lansera under våren, sommaren och tidig höst, säger Pelle Andersson, vd för Ordfront förlag.
Han konstaterar att förlaget har drabbats ganska hårt.
– Men förlagen kommer att tappa väldigt olika mycket i försäljning, eftersom man är olika beroende av den fysiska bokhandeln, säger han.
Fysisk bok ger mer
Ljudböcker har de senaste åren stått för en allt större del av bokförsäljningen. Problemet är bara att de inte skapar tillnärmelsevis lika stora intäkter som den fysiska boken, enligt Kristina Ahlinder. Och den fysiska boken säljs till stor del i bokhandlar.
– I en bokhandel slinker man in och köper böcker av en ingivelse och finns det inga bokhandlar uppstår inte den möjligheten. Det kan låta marginellt men det är det inte. Vi vet att om en bokhandel stänger går försäljningen ner, det hämtas inte upp av andra kanaler.
Ungefär en av tio böcker går med vinst för förlagen, enligt Kristina Ahlinder. Deras smäll kommer senare än för bokhandlarna, eftersom de redan har investerat i böcker som de ännu inte har fått betalt för. Men de som har riktat in sig på ljudböcker drabbas inte lika hårt.
Pelle Andersson tror att krisen kommer att påverka hela utgivningen – med både förskjutningar av bokutgivning och mer djupgående förändringar.
– Jag var orolig för bokbranschen redan före coronan, eftersom väldigt många förlag har det tufft. Många kommer att skynda på omställningen till det digitala, med kniven på strupen.
Han spår att en mer digital bokmarknad kommer att leda till ett större fokus på bästsäljare och underhållningslitteratur. Poesi, kvalificerad facklitteratur och längre romaner hade det svårt redan före coronakrisen.
Vill höja litteraturstödet
Kristina Ahlinder vill nu se ett ökat stöd till bokbranschen. Förläggarföreningen föreslår att man stärker litteraturstödet med 30 miljoner.
– När stödet infördes låg det på 10 miljoner kronor och i dagens värde skulle det motsvara 55 miljoner, men det ligger nu på 37 miljoner. Vi har under lång tid krävt att det borde förstärkas. Litteraturstödet är ett efterhandsstöd men vi skulle vilja att det just nu får vara ett mer flexibelt förhandsstöd också, så att man inför en utgivning kan ansöka om pengar för att våga ta den ekonomiska risken, säger hon.
Förhoppningen är att Kulturrådet distribuerar pengarna så snart som möjligt. Pelle Andersson välkomnar allt stöd, men poängterar att det viktigaste är att bokaffärerna överlever.
– Inte ens fem procent av vår omsättning utgörs av stöd som litteraturstödet.
Kristina Ahlinder håller med honom, och därför kräver Förläggareföreningen också att bokhandeln ska få ett få ett riktat stöd om 200 miljoner kronor som kompensation för deras stora försäljningstapp.
TT har sökt kulturdepartementet, som säger att man återkommer om fördelning av kulturstödet i "absolut närtid".