Högt tryck på stöd från Kulturrådet

Nu är det möjligt att ansöka hos Kulturrådet om stöd till inställda eller uppskjutna arrangemang. Och det är hårt tryck redan första dagen. –Det är drygt 50 ansökningar som har kommit in, vi är helt nedringda just nu, säger generaldirektören Kajsa Ravin.

Kajsa Ravin är generaldirektör för Kulturrådet. Arkivbild.

Kajsa Ravin är generaldirektör för Kulturrådet. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2020-04-28 20:00

Det handlar om 370 miljoner kronor som ska fördelas till arrangörer för kulturevenemang som skulle ha ägt rum under våren – men skjutits upp på grund av coronapandemin. Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att fördela stödet, som är en ersättning för intäktsbortfall. Det kan sökas av arrangörer och aktörer som inte får verksamhetsbidrag genom kultursamverkansmodellen eller direkt får stöd från Kulturdepartementet.

– I vanliga fall vet vi ungefär vilka som brukar söka, men enligt den här förordningen så är det öppet för aktörer som inte får offentligt stöd utan klarar sig på sina intäkter. I går hade jag möte med Svensk Live till exempel och det är flera aktörer därifrån som kommer att söka stöd, säger Kajsa Ravin.

Kan prioritera

Varje aktör kan söka stöd upp till ett tak på 10 miljoner. Om det visar sig att ansökningarna som inkommit överstiger 370 miljoner kommer Kulturrådets handläggare att behöva prioritera enligt vissa riktlinjer.

– Det är två dimensioner som styr. Vi ska beakta de som är i störst behov av stöd och att stödet ska komma många olika kulturuttryck till del. Vi ska inte sitta och bedöma konstnärlig kvalitet utan intäktsbortfall, så det är en ekonomisk bedömning, säger Kajsa Ravin.

Ny situation

Stödet är indelat i tre kategorier: stödpaket till utställningar och föreläsningar, till scenkonst och till konserter. De tre kategorierna har olika sista ansökningsdatum; 11, 12 respektive 13 maj.

– Vår ambition är att vara klara att dela ut stödet innan midsommar. Vi har ett kort fönster för ansökningarna och planerar att hantera dem under ett par veckor för att sedan fatta beslut i början av juni. Med en brasklapp om att det är väldigt svårt att uppskatta mängden ansökningar. Det här är en ny situation för oss, att hantera den här typen av krisstöd, säger Kajsa Ravin.

Rättad: I en tidigare version stod det ett fel om vilka institutioner som kan söka krisstödet.

Fakta: Statligt stöd till kultur

Som förutsättningar för att få stöd gäller att evenemanget ska ha ställts in eller skjutits upp med anledning av situationen med det nya coronaviruset. Vidare krävs att evenemanget skulle ha anordnats för allmänheten och ha hållits senast den 31 maj 2020.

Stödet får lämnas för intäktsbortfall som uppkommit till följd av att evenemanget har ställts in eller merkostnader som uppkommit till följd av att evenemanget har skjutits upp. Stöd får inte omfatta ersättning för utebliven vinst.

Stödet får uppgå till högst 75 procent av intäktsbortfall eller merkostnader upp till 1 000 000 kronor och högst 50 procent av intäktsbortfall eller merkostnader över 1 000 000 kronor. Stöd till en aktör får lämnas med ett belopp som sammanlagt som mest uppgår till 10 000 000 kronor.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!