Tillsammans med tre andra operasångare har hon tagit initiativet till manifestationen som genomförs utan förhandsannonsering på trottoaren utanför riksdagshuset - allt för att man inte ska dra till sig för mycket folk. Kören i Stockholm sjunger i strömmat sällskap av sångarna i bland annat Umeå och Helsingborg "Fångarnas kör" av Verdi. Socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) lyssnar.
– Vårt budskap till er är att vi vill öppna upp för att fler ska få ta del av kultur. Det blir orimligt när man ser människor trängas på krogar där det inte går att hålla avstånd och där man inte sköter rekommendationerna, samtidigt som vi ju vet att kulturaktörer och idrottsarrangörer har planer på hur man ska arrangera smittsäkert, säger Amanda Lind efter att ha tagit emot en namninsamling med över 10 000 underskrifter.
Kulturministern hänvisar till det pågående arbetet med en ny pandemilag.
– Det pågår flera arbeten parallellt. I går gav vi också Folkhälsomyndigheten i uppdrag att uppdatera sina råd och regler för evenemang. Vi kan inte ha situationen som den är nu, den är inte rimlig, säger Amanda Lind till TT.
Tappar tron
Ida Falk Winland framhåller att kulturarbetare nu börjar tappa tron på framtiden, livet och regeringen.
– Ingenting har förändrats under väldigt lång tid. Efter all denna tystnad - för det är verkligen en tystnad gentemot kulturutövare och kulturbranschen - märker man att folk är väldigt missnöjda.
Så sent om i måndags sade statsepidemiologen Anders Tegnell till TT att det "finns en väldigt stor oförutsägbarhet med smittan". Eftersom smittan ökar igen är det "olämpligt" att ta de risker som höjda publikrestriktioner innebär, ansåg han då.
Ida Falk Winland framhåller att det finns många siffror mellan 50 och 500 som skulle kunna gälla som gräns. Ända sedan i våras har arrangörer stått redo med olika scenarier.
– Att leva under en pandemi innebär risk, det finns igen som går säker. Men det är inte rimligt att öppna nattklubbar - till exempel - men inte teatersalonger. Vi måste ha ett regelverk som fungerar bättre än det vi har nu, och ett regelverk som inkluderar alla olika branscher. Men kan inte bara utesluta en jättestor bransch, säger hon.
– Vi jobbar i en bransch som verkligen kan öppna på ett coronasäkert sätt.
Mycket att lära
Både Nina Stemme och Malin Byström har nyligen uppträtt för större operapublik i Berlin respektive Wien. De svenska politikerna har mycket att lära av Tyskland och Österrike, framhåller Falk Winland.
Den tyska teatern Schaubühne i Berlin spelar just nu med 50-procentig beläggning vilket betyder drygt 220 personer i salongen.
Operahuset i München, Bayeishe Staatsoper, tar i sin tur emot 500 personer tack vare ett noggrant säkerhetssystem som bland annat inbegriper att de anställda skriver dagbok om alla de träffar för att man enkelt ska kunna smittspåra vid behov.