Inställt Lollapalooza lägger krut på comeback

Helgens upplaga av festivalen Lollapalooza ställdes in på grund av coronapandemin. I stället för att husera scener, besökare och Post Malone står Gärdet i Stockholm nu tomt. Men enligt arrangören Live Nation är festivalen "här för att stanna".

Lollapalooza 2020 skulle ha ägt rum på Gärdet i Stockholm i helgen. I stället står fälten tomma.

Lollapalooza 2020 skulle ha ägt rum på Gärdet i Stockholm i helgen. I stället står fälten tomma.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kultur och Nöje2020-06-26 06:00

Bland affischnamnen fanns Zara Larsson, Post Malone och Pearl Jam. Men när coronapandemin blev ett faktum tvingades arrangören bakom musikfestivalen Lollapalooza att ta samma beslut som många andra: ställa in.

"Det känns så klart supertråkigt. Vi längtade verkligen efter ett andra år på Gärdet", skriver Anna Sjölund, chef för festivaler och konserter på arrangören Live Nation, i ett mejl till TT.

När festivalen drog i bromsen reagerade besökarna med både sorg och förståelse, enligt Anna Sjölund.

"Vi har fått enormt mycket kärlek och pepp inför nästa år", skriver hon.

Nykomling på festivalscenen

Lollapalooza grundades i USA 1991 och har sedan dess expanderat till flera länder, däribland Argentina och Frankrike. Förra sommaren blev Stockholm den tredje europeiska staden, vid sidan av Paris och Berlin, att husera festivalen. Med dragplåster som Billie Eilish och Travis Scott lyckades debutupplagan locka hela 56 000 besökare. Anna Sjölund menar att Lollapalooza har kommit till huvudstaden för att stanna, och att delar av succén kan förklaras med Sveriges tradition som musikland.

"Vi skapar mycket musik, vi kan musik och vi uppskattar musik. Och få andra städer i världen har den puls och kultur som Stockholm har", skriver hon.

Tillbaka nästa sommar

Lollapalooza återvänder till Stockholm och Gärdet i början av juli nästa år. Pearl Jam är redan bokade, och arrangören jobbar just nu med fler band och artister som kommer att presenteras senare i år.

"Vi kommer att bygga vidare på första årets succé. Mycket kommer att kännas igen, men Gärdet ger oss också möjligheter till kreativitet och fantasi", skriver Anna Sjölund.

Ett öde Gärdet i Stockholm. Musikfestivalen Lollapalooza ställdes in på grund av coronapandemin, men återvänder till Stockholm nästa sommar.
Ett öde Gärdet i Stockholm. Musikfestivalen Lollapalooza ställdes in på grund av coronapandemin, men återvänder till Stockholm nästa sommar.
Fakta: Åter till Sverige 2021

Den internationella musikfestivalen Lollapalooza grundades i USA 1991 och arrangeras i dag i sju länder varje år.

2019 gjorde Lollapalooza Sverigedebut. På festivalområdet på Gärdet i Stockholm samlades över 50 000 besökare för att se artister som Billie Eilish, Travis Scott och Lana Del Rey.

Den 26–28 juni i år skulle festivalen ha återvänt till Stockholm, med artister som Post Malone, Zara Larsson och Kendrick Lamar, men tvingades ställa in på grund av coronapandemin.

I stället äger nästa svenska Lollapalooza rum 2–4 juli 2021, med bland andra Pearl Jam på scen. Biljetter till årets festival gäller även nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!