Jahn Teigens kulturskatt skänks till arkiv

Jahn Teigens arkivmaterial samlas på Norges nationalbibliotek. En fantastisk gåva, enligt bibliotekarie Aslak Sira Myhre.

Norska bandet Popol Vuh/Popol Ace. Jahn Teigen till höger i bild. Arkivbild.

Norska bandet Popol Vuh/Popol Ace. Jahn Teigen till höger i bild. Arkivbild.

Foto: NTB scanpix/TT

Kultur och Nöje2021-01-30 12:50

Musikern Jahn Teigens dotter Sara Skorgan Teigen donerar den populäre norske artistens arkiv till Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Teigen avled i februari i fjol, 70 år gammal, i Ystad. Men hans storhet i hemlandet Norge lever kvar, och hans musikaliska arv kopplas främst ihop med Eurovision song contest där han representerade Norge flera gånger.

Hans dotter meddelar att ljud- och filmupptagningar, personliga papper och klippböcker som Teigen samlat på doneras till det norska Nasjonalbiblioteket.

– Jag vet att pappa skulle vara stolt. Det är ju han som samlat allt detta - och han sparade på allt, säger Sara Skorgan Teigen i ett uttalande på Nasjonalbibliotekets hemsida.

– Detta är en fantastisk gåva. Arkivet efter Teigen är av ett omfång som vi sällan har sett maken till, säger bibliotekarie Aslak Sira Myhre.

Teigen inledde sin karriär i Tønsbergbandet The Enemies, följt av medverkan i norska Popol Vuh, omdöpt till Popol Ace, för att senare bli soloartist. Han deltog i Melodifestivalen 1978 med låten Mil etter mil, som rönte stor popularitet i hemlandet men fick noll poäng i schlagerfestivalens final i Paris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!