"Kardashians som grupp behövs inte"

Efter 14 år är det över för tv-serien "Keeping up with the Kardashians". Familjen har under sin tid på realitytronen påverkat allt från skönhetsideal till transfrågor.
–De har fyllt en stor funktion i populärkulturen, säger journalisten Caroline Hainer.

Kim Kardashian och Kylie Jenner har blivit superstjärnor tack vare "Keeping up with the Kardashians". Arkivbild.

Kim Kardashian och Kylie Jenner har blivit superstjärnor tack vare "Keeping up with the Kardashians". Arkivbild.

Foto: Evan Agostini

Kultur och Nöje2020-09-09 20:55

2007 hade realityserien "Keeping up with the Kardashians" premiär. Nu står det klart att den 20:e säsongen blir den sista. Sedan starten har tittarna kunnat följa hur familjemedlemmarna blir äldre, skaffar barn – och skiljer sig. Men också hur matriarken Kris Jenners dåvarande partner kommer ut som transperson och byter namn från Bruce till Caitlyn Jenner.

Kulturjournalisten och tv-kritikern Caroline Hainer kallar dem för "den första generationen realitypersoner", och säger att serien manifesterar det hon kallar för hyperverklighet.

– Man skapar en fiktiv verklighet, och gör det så snyggt att det är svårt att skilja på vad som är skapat och vad som är verklighet. Allt går ut på att aspirera för den verkligheten, och efter 14 år förstår jag att det blir tröttsamt, säger Caroline Hainer.

Bilderna krockar

Ibland krockar rollerna i realityserien med verkligheten. Under året valde till exempel Kim Kardashians make Kanye West att kandidera till president, samtidigt som han lade upp osammanhängande meddelanden på Twitter med privat information. Kim Kardashian har sedan gått ut på sociala medier och kommenterat makens psykiska ohälsa.

Hainer tror att Wests hälsoproblem kan vara en orsak till att serien stoppas – men långt ifrån den enda.

– Alla står på egna ben, de behöver inte längre ha kameror hängande i hasorna. Alla huvudpersoner har sin egen "business" – som är de själva. Som grupp behövs de inte, Kardashians som plural är underordnade dem som individer, konstaterar hon.

Kom ut

Den yngsta systern, Kylie Jenner, är tillsammans med Kanye West med på finanstidningen Forbes topplista från 2020 över vilka kändisar som tjänat mest.

Kim Kardashian har i sin tur haft stor påverkan på skönhetsideal, tack vare sin stil och sin kropp, säger Hainer.

– När man är i en sådan situation att folk plastikopererar sig för att kunna efterlikna en, det sätter en viss press. "Keeping upp with the Kardashians" hade lika gärna kunnat heta "Keeping up with appearances".

Matriarkat

Under 2015 kom Caitlyn Jenner, som på den tiden hette Bruce i förnamn, ut som transperson – en händelse som fick stor uppmärksamhet i medierna. Hon poserade bland annat på förstasidan i Vanity Fair och pratade om könskorrigeringen i serien.

– Det var ett synliggörande som inte har funnits tidigare på en sådan nivå. Bruce var väldigt känd som man, och i ett manligt sammanhang som sport. Att synliggöra att en transperson kan se ut så tror jag är väldigt viktigt, säger Hainer.

Caroline Hainer trycker också på att familjen till stora delar är ett matriarkat, med mamma Kris Jenner som högsta hönset.

– Det är roligt att det är en kvinnoklan. Sedan finns det kritiker som skulle säga att "kvinnorna bara sätter på sig lösögonfransar framför kameran, medan männen arbetar som advokater i bakgrunden". "Sure", men det är ändå ett matriarkats struktur som man ser.

Fakta: "Keeping up with the Kardashians"

Serien hade premiär 2007 och fokuserar på familjen Kardashian-Jenners liv. I fokus är systrarna Kim Kardashian, Kourtney Kardashian och Khloé Kardashian, samt deras halvsystrar Kendall Jenner och Kylie Jenner. Serien följer även brodern Rob Kardashian och föräldrarna Kris Jenner och Caitlyn Jenner.

Sammanlagt blir det 20 säsonger av serien. Den sista sänds 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!