KonstnÀrshem öppnar trots anstrÀngd ekonomi

Efter en vĂ„r kantad av ekonomisk osĂ€kerhet slĂ„r flera av landets författar- och konstnĂ€rshem nu Ă„terigen upp sina portar för allmĂ€nheten. –Vi gör en brakförlust, men tycker att det Ă€r viktigt att hĂ„lla öppet, sĂ€ger Irene Henriksson, intendent pĂ„ Selma Lagerlöfs författarhem MĂ„rbacka.

Selma Lagerlöfs författarhem MÄrbacka i Sunne i VÀrmland hÄller öppet under sommaren, trots att det innebÀr en ekonomisk förlust. Pressbild.

Selma Lagerlöfs författarhem MÄrbacka i Sunne i VÀrmland hÄller öppet under sommaren, trots att det innebÀr en ekonomisk förlust. Pressbild.

Foto: Kjell Sundström/MÄrbacka

Kultur och Nöje2020-07-06 10:00

Innan Selma Lagerlöf gick bort Är 1940 skrev hon i sitt testamente att hennes gÄrd MÄrbacka i vÀrmlÀndska Sunne skulle bevaras och visas upp för allmÀnheten. 80 Är senare hÄller minnesgÄrden fortfarande öppet, Àven om det just i sommar Àr glest mellan besökarna och de guidade visningarna.

Enligt Irene Henriksson, intendent pÄ MÄrbacka, hade gÄrden, som drivs av en stiftelse och gÄr runt pÄ kafé-, butiks- och biljettintÀkter, förmodligen gjort en mindre ekonomisk förlust om man hade valt att hÄlla stÀngt Äret ut. Men trots att det dagligen "rinner pengar ur verksamheten" stÄr portarna nu öppna.

– Det Ă€r vĂ€rt det, för varumĂ€rkets, gĂ€sternas, personalens och besöksnĂ€ringens skull, sĂ€ger Irene Henriksson. Vi vill hĂ„lla Selma Lagerlöfs liv och författarskap levande.

"Trolla med knÀna"

Den största skillnaden jÀmfört med fjolÄrets sommarsÀsong Àr enligt Irene Henriksson att MÄrbackas frÀmsta mÄlgrupp, de bussburna 70-plussarna, lyser med sin frÄnvaro. Hon hoppas att de ska kunna ÄtervÀnda 2021, men rÀknar med att det kommer att ta mellan fem och tio Är för minnesgÄrdens ekonomi att ÄterhÀmta sig helt.

– Vi kommer att behöva gĂ„ pĂ„ sparlĂ„ga och trolla med knĂ€na för att hitta billiga lösningar som Ă€ndĂ„ Ă€r intressanta för besökarna. Men vi kommer att ta oss igenom det hĂ€r. Intresset för Selma Lagerlöf har inte blivit mindre, sĂ€ger hon.

Uppskjutna renoveringar

MÄrbacka Àr inte ensamt om sin upplevelse. TT har varit i kontakt med ett urval av landets konstnÀrshem och personmuseer, av vilka de flesta vittnar om en anstrÀngd ekonomisk situation till följd av coronautbrottet.

PĂ„ exempelvis Ellen Keys Strand i Ödeshög rĂ€knar man med en dryg halvering av besökarna jĂ€mfört med förra sommaren. En konsekvens blir enligt förestĂ„ndaren Maja Rahm att man kommer att behöva skjuta nödvĂ€ndiga renoveringar pĂ„ framtiden.

"Det Àr ett svÄrt lÀge eftersom Strand Àr ett gammalt hus som krÀver stÀndigt underhÄll", skriver hon till TT.

Även Strindbergsmuseet i Stockholm stĂ„r inför en osĂ€ker framtid, nĂ€r för museet viktiga besökskategorier som skolklasser och utlĂ€ndska turister ser ut att utebli Ă€ven i höst. Enligt museets intendent Camilla Larsson anpassar man nu verksamheten "efter förutsĂ€ttningarna", bland annat genom en satsning pĂ„ digital nĂ€rvaro.

"TÀnker inte stÀnga"

PÄ Carl Larsson-gÄrden i Sundborn i Dalarna tvingade coronautbrottet verksamheten att dra i nödbromsen. I en intervju med SVT Dalarna i april larmade museets chef Chia Jonsson om att gÄrden, som drivs utan kommunala eller statliga bidrag och Àr beroende av betalande besökare, skulle behöva stÀnga för gott om sommargÀsterna uteblev.

Nu har museet Äterigen öppnat för allmÀnheten, men det ekonomiska lÀget Àr fortsatt osÀkert, sÀger Chia Jonsson till TT.

– Det Ă€r tufft, sĂ€rskilt eftersom FolkhĂ€lsomyndighetens rekommendationer kan Ă€ndras nĂ€r som helst, fortsĂ€tter hon.

Men trots fÀrre visningar och halverade grupper pÄ de guidade turerna tror Chia Jonsson att Carl Larsson-gÄrden kommer att landa pÄ fötterna. SommargÀsterna verkar nÀmligen ha hittat tillbaka till Sundborn.

– Vi blickar framĂ„t med försiktighet, men ocksĂ„ optimism, sĂ€ger Chia Jonsson. I vĂ€rsta fall fĂ„r vi ta ett lĂ„n, för vi tĂ€nker inte stĂ€nga ner.

Irene Henriksson Àr intendent pÄ Selma Lagerlöfs MÄrbacka. Pressbild.
Irene Henriksson Àr intendent pÄ Selma Lagerlöfs MÄrbacka. Pressbild.
Fakta: NÄgra personmuseer som hÄller öppet i sommar

Aguélimuseet, Sala (Ivan Aguéli).

Albert Engströms museum, Grisslehamn (Albert Engström).

Birgit Nilsson Museum, BĂ„stad (Birgit Nilsson).

Bror Hjorths hus, Uppsala (Bror Hjorth).

Carl Larsson-gÄrden, Sundborn (Carl och Karin Larsson).

Döderhultarmuseet, Oskarshamn (Axel Robert "Döderhultarn" Petersson).

Ellen Keys Strand, Ödeshög (Ellen Key).

Hasse och Tage-museet, Tomelilla (Hans Alfredson och Tage Danielsson).

Jussi Björlingmuseet, BorlÀnge (Jussi Björling).

Linnémuseet, Uppsala (Carl von Linné).

Munthes Hildasholm, Leksand (Axel Munthe).

MÄrbacka, Sunne (Selma Lagerlöf).

Piratenmuseet, Vollsjö (Fritiof Nilsson Piraten).

Strindbergsmuseet, Stockholm (August Strindberg).

Zornmuseet, Mora (Anders Zorn).

Övralid, Motala (Verner von Heidenstam).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!