De statliga museerna stängde i början av november då regeringen rekommenderade folk att inte gå på museer, och bestämde att icke nödvändig offentlig verksamhet ska hålla stängt. I veckan väntas regeringen ge besked om vad som ska gälla efter den 7 februari.
Den nya pandemilagen gör att regeringen kan införa riktade åtgärder. Just nu pågår också ett arbete med "mer träffsäkra regleringar", bekräftar kulturdepartementet.
Skulle då inte samma bestämmelse som för affärer och gym – tio kvadratmeter per person – kunna gälla även konstmuseer? Utan precisera närmare svarar kulturminister Amanda Lind (MP) i ett sms:
"Fler förordningar utifrån pandemilagen kommer att komma på plats så snart som möjligt."
Identitetsbärande gran
De privata konsthallarna kan redan nu ha öppet men för en starkt begränsad publik. Åtta personer per kvart släpps in på Bonniers konsthall i Stockholm som i vår visar den svenska konstnären Ann Böttchers minutiösa blyertsteckningar och vävda textilkonst, bland annat hennes konstnärliga undersökning av granens betydelse för svensk kulturhistoria och identitet.
Thielska Galleriet i Stockholm släpper in tio personer åt gången . Där visas Axel Törnemans sekelskiftesmåleri från Paris och Bretagne. Även Waldemarsudde håller öppet för ett fåtal och har förlängt sin John Bauer-utställning till i maj.
Bildmuseet i Umeå är stängt men producerar sina utställningar som planerat och har täta visningar digitalt. Torsdag till söndag kan publiken boka in sig varje timme. Museivärdarna guidar och tar sedan emot frågor från distansbesökarna.
– Vi jobbar i nuet, när beskedet kommer från regionen att vi kan öppna ska vi vara superförberedda och kunna göra det i princip samma dag, säger Helena Veijbrink.
Det betyder att den brittiskfödde konstnären Naeem Mohaiemens filmverk ställs ut från den 20 februari, digitalt eller fysiskt beroende på regionens beslut.
Göteborgs konsthall i sin tur ska strömma visningar via Instagram av den sydafrikanske konstnären Kemang Wa Lehuleres utställning "Bring back lost love" – om det fysiska och strukturella våld som riktats mot landet svarta. Lehulere presenteras som en av landets tongivande konstnärer i sin generation och gör konst bland annat av schäferhundar i porslin.
Midsommarkonst på Österlen
Många utställningar är förlängda eller framflyttade, däribland Vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm som i år fortsätter hela sommaren. Den traditionella konstrundan på Österlen är flyttad från påsk till midsommar. Nationalmuseum i Stockholm installerar äntligen sin stora Zornutställning, omkring 150 verk, som man hoppas kunna öppna för fysiska besökare från 18 februari, nu 101 år efter konstnärens död.
Museet har samtidigt fått fin respons på nya digitala satsningar, däribland föreläsningar online och "trix och fix" för barn på Instagram, berättar informationsansvariga Hanna Tottmar.
– En del kommer vi att fortsätta med även efter att vi fått öppna. Vi ska göra digitala visningar även av Zornutställningen.
Även Moderna Museet i Stockholm har publicerat digitala guidningar och därtill ateljébesök hos några konstnärer. Höstens jätteutställning med Alberto Giacometti, museets största satsning på många år, hann bara visas för ett fåtal besökare under tre veckor. Den är nu förlängd till 21 februari med förhoppning om att de utländska långivarna ska ge sitt medgivande till ytterligare en tid.
Danska Lea Porsager i sin tur – som gjorde minnesverket på Djurgården tillägnat tsunamins offer – har haft sin skulpturutställning på Moderna Museet färdiginstallerad sedan november. Än så länge utan vernissage.