Kulturbranschen: Beskedet är efterlängtat

Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya publikgränsen på 300 personer.
–Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.

Verdis "Rigoletto" på en nästan öde Kungliga Operan i Stockholm. Endast en liten publik och en nedbantad orkester framförde verket under dirigent Vincenzo Milletari.

Verdis "Rigoletto" på en nästan öde Kungliga Operan i Stockholm. Endast en liten publik och en nedbantad orkester framförde verket under dirigent Vincenzo Milletari.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2020-10-22 17:40

Såväl större som mindre kulturinstitutioner i landet har meddelat att de går på knäna under coronapandemin. Först aviserade regeringen att publiktaket eventuellt kunde höjas till 500 personer, men lät sedan taket ligga kvar på 50. Beskedet att regeringen nu öppnar upp för 300 sittande personer tas emot med glädje.

– Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén på Kungliga Operan.

TT: Ska ni genomföra ytterligare åtgärder för att möta den ökade smittspridningen?

– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans, säger Svendén.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger, säger han.

Kan påverka varsel

Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel som förberetts, säger Fornstam.

– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss.

Joppe Pihlgren på Svensk Live säger att beskedet är efterlängtat men befarar att det inte kommer att hjälpa särskilt många i branschen ekonomiskt.

– Jag hade önskat att man kunde tänka mer dynamiskt och titta på respektive ställes förutsättningar. Det här innebär att några arrangörer kan komma igång lite grann och det är bra, men samtidigt ska man komma ihåg att vår planeringshorisont är lång.

De nya restriktionerna gäller från den 1 november. Joppe Pihlgren menar att branschen kan behöva fortsatt stöd eftersom den nya gränsen är så lågt satt.

– Den höjda publikgränsen gör ju att åtminstone en del artister, arrangörer och ljudtekniker kan få jobb. Men vi behöver fortsatt ekonomiskt stöd för att de basala strukturerna ska kunna upprätthållas, för att kunna överleva.

Peter Fornstam på Svenska Bio hade önskat en tidigareläggning av det nya publiktaket.

– Vi står just inför höstlovet, det hade varit väldigt skönt om det hade gällt från i morgon. Det är en av våra bästa veckor på året som vi nu inte får med. Så det kommer lite sent, säger han.

"Publik i långa köer"

Elenor Nordström, koordinator för litteraturfestivalen Littfest, säger att man nu har möjlighet att ta in fler personer per programpunkt på festivalen.

– Vi har tittat redan tidigare när det har pratats om 500 personer hur många vi i så fall kan ta in i varje lokal. Om man får sitta två tillsammans och håller avstånden innebär det hur som helst lägre kapacitet. Men i de större lokaler vi har betyder det att vi har möjlighet att ta in 300 personer. I de mindre lokalerna där det hade rymts 300 förut kommer vi inte att få plats med det.

Dramaten skriver i ett pressmeddelande att det nya beskedet innebär att nationalscenen kan ha 45 procents beläggning i sina salonger.

"Det var ett otroligt glädjande besked som kom i dag. Vår ensemble längtar efter publiken och vår publik står i långa köer för att få se våra föreställningar. Självklart kommer vi att se till att avstånd hålls och att övriga säkerhetsåtgärder efterlevs även framöver", säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!