Kulturen kommer till äldreboenden

Intresset för kultur behöver inte avta med åldern, men många äldre som bor i särskilda boenden har inte alltid möjlighet att ta sig till konserthus och teatrar. Nu får Scenkonst Västernorrland 550 000 kronor för en satsning på kultur på äldreboenden, skriver Sundsvalls Tidning.

Petter Snive i Teater Västernorrlands Musikalfrossa på ett äldreboende. Pressbild.

Petter Snive i Teater Västernorrlands Musikalfrossa på ett äldreboende. Pressbild.

Foto: Lia Jacobi

Kultur och Nöje2021-05-31 03:15

"Livskraft – kultur för äldre" kallas det tvååriga projektet där redan befintliga produktioner ska testas på äldreboenden. Under pandemin har Norrdans "Take Away" och Teater Västernorrlands "Musikalfrossa" spelats utomhus på äldreboenden.

Uppsökande verksamhet på äldreboenden är inget nytt, men det har ofta berott på hur resursstarka och villiga kommunerna har varit.

– Målet är en jämlik tillgång till kultur som ökar livskraften och minskar behovet av vård. De medsökande kommunerna, Sundsvall, Härnösand och Sollefteå, har lagt en pott för att köpa in föreställningar och vi ska också titta på hur vi kan få till en långsiktig finansiering, säger Maria Grönfeldt Thörnberg, verksamhetsutvecklare hos Scenkonst Västernorrland, till ST.

Av anslaget på 550 000 kronor kommer 350 000 från Kulturrådet och 200 000 från Region Västernorrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!