Kulturen väntar på publikbesked

Kulturbranschen är hårt pressad av restriktionerna, men samtidigt ökar antalet smittade på flera håll. Så när och var ska fler än 50 personer få samlas samtidigt?

Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister och Mikael Damberg (S), inrikesminister. Arkivbild.

Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister och Mikael Damberg (S), inrikesminister. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kultur och Nöje2020-09-29 09:57

Kanske ger inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) svar på frågan vid dagens pressträff.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Hoppet ökade också tidigare i höstas när Folkhälsomyndigheten i sitt remissvar föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer. Man föreslog också att begränsa avståndet för sittande publik till en meter, i stället för två.

Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft så snart som den 1 oktober, men förra veckan meddelade Stefan Löfven (S) att regeringen avvaktar med att lätta på restriktionerna. Detta med hänvisning till smittoläget.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, sade Löfven.

Flera kulturutövare har uttryckt sin besvikelse. Bland andra Jonas Gardell i en uppmärksammad text i Expressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!