Kulturrådet: Mer krisstöd behövs

1 300 aktörer har ansökt om 892 miljoner kronor i krisstöd för uteblivna kultur- och nöjesarrangemang under sista kvartalet i fjol. Bara 300 miljoner kronor finns att fördela.

Den privata Scalateatern har ansökt om drygt nio miljoner kronor i stöd för uteblivna evenemang för sista kvartalet 2020. Arkivbild

Den privata Scalateatern har ansökt om drygt nio miljoner kronor i stöd för uteblivna evenemang för sista kvartalet 2020. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2021-03-18 16:03

Om man ser till själva söktrycket har det minskat till drygt hälften i jämförelse med det stöd som betalades ut för inställda evenemang under de fyra sommarmånaderna.

Det betyder dock inte att behovet har minskat, enligt Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin, tvärtom. Den tredje stödomgångens första del gällde krisstöd för särskilda behov och där var trycket desto hårdare. Kulturrådet fick in ansökningar på 3,1 miljarder kronor. Blott 620 miljoner finns att fördela.

Strängare krav

– Jag tror kanske att man sökte för särskilda behov i stället, det stödet har man kunnat söka här och nu och för hela 2021, säger Kajsa Ravin.

För inställda evenemang delas högst 10 miljoner kronor ut, vilket dock inte hindrat att aktörerna har ansökt om belopp på upp till drygt 36 miljoner kronor som mest. Den här gången har också EU-kommissionen strängare krav på att inkomstbortfallet ska vara kopplat till regeringens och länsstyrelsernas restriktioner.

"Finns en stor oro"

TT: Behövs det fler omgångar av statligt krisstöd?

– Ja, det är uppenbart. Vårt uppdrag från regeringen är att säkerställa att sektorn överlever, att vi har ett kulturliv när pandemin är bemästrad och vi kan vara tillsammans i ett rum. Det längtar många efter. Nu är vi i en tredje våg som det verkar och det finns en stor oro.

– Vi vet inte hur många som kommer att vara vaccinerade, eller vad vaccinationsintygen kommer att innebära för kultursektorn. Branschorganisationerna vill veta vilka förutsättningarna blir och så länge man inte kan svara är det svårt för kultursektorn att ha en rimlig planeringshorisont.

Lifeline Entertainment AB, Stockholm 35,9 miljoner kronor

Krall Enterainment AB, Göteborg, 27,6 miljoner

MM the party in Gothenburg 26,4 miljoner

Blixten & co AB Stockholm 22,1 miljoner

Vicky Nöjesproduktion AB Stockholm 17 miljoner

GL Nöje AB Stockholm 14,4 miljoner kronor

Nöjesfabriken Karlstad 13, 6 miljoner kronor

Live Nation Sweden AB, Stockholm 11,2 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!