Kultursektorn söker miljarder i krisstöd

Kulturrådet har hittills fått in ansökningar om 1,8 miljarder kronor i krisstöd för inställda eller uppskjutna kulturevenemang i Sverige.
–Det säger något om behovet och inkomstbortfallet, men inte om vad vi har möjlighet att betala ut, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

Kulturrådet har i den här omgången hittills fått in 2|200 ansökningar om krisstöd. Arkivbild.

Kulturrådet har i den här omgången hittills fått in 2|200 ansökningar om krisstöd. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Kultur och Nöje2020-10-30 14:15

För den andra omgången av krisstöd till kulturen har Kulturrådet fått i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 881 miljoner kronor. Maximalt 400 miljoner kronor av dessa ska gå till kulturevenemang i Sverige som har ställts in eller skjutits upp till följd av coronapandemin. Men det totala beloppet i ansökningarna som har kommit in är alltså hela 1,8 miljarder kronor.

– Vissa arrangörer har sökt 100 miljoner kronor men en enskild aktör kan inte beviljas mer än maximalt 10 miljoner kronor, så det säger mer om behovet än vad vi faktiskt har rätt att dela ut. Det är för tidigt att säga om stödpengarna kommer att räcka till alla som ansökt utifrån de kriterier och riktlinjer vi har, säger Kajsa Ravin.

Flest ansökningar kommer från musiksektorn som drabbades hårt i somras då festivaler och konserter ställdes in.

Lägre summor till fler

Kulturrådet påbörjar nu processen att bedöma ansökningarna och fördela stödpengarna. I början av december hoppas de kunna ge besked om vilka som beviljas stöd och hur mycket.

– Kulturrådets styrelse har gjort ett ställningstagande att det är viktigare ge en lite lägre summa till fler än att få ska få väldigt mycket, säger Kajsa Ravin.

Den andra delen av Kulturrådets krisstöd ska gå till så kallade särskilda behov i kulturlivet. Till skillnad från krisstöden som delades ut i somras så kan även aktörer som drabbats av inställda evenemang utomlands ansöka om pengar, och också yrkesgrupper som exempelvis tekniker, andra typer av scenarbetare och bokare. Ansökningsperioderna för de stöden stängs under nästa vecka. Hittills har omkring 250 ansökningar skickats in och cirka 1 000 ansökningar påbörjats.

– Den delen av stödet fokuserar inte på inkomstbortfall utan på vad som behövs för att överleva och hantera den här perioden, säger Kajsa Ravin.

Moraliska synpunkter

För en vecka sedan stängdes också ansökningsfönstret för Konstnärsnämndens krisstipendier på 200 miljoner kronor som de har fått i uppdrag av regeringen att fördela. Sammanlagt inkom 4 631 ansökningar. Flest från konstnärer verksamma inom musik, följt av bild och form, teater, film, dans och cirkus.

I krisstöden som delades ut i somras fördelade Kulturrådet närmare 340 miljoner kronor av de 370 miljoner kronor som de fått i uppdrag att fördela. Och Konstnärsnämnden fördelade sammanlagt 90 miljoner kronor.

Då riktades kritik mot att en del av de som fick ta del av dessa stöd var stora artister och aktörer som kanske inte var de som bäst behövde pengarna. Kajsa Ravin menar att Kulturrådet då liksom nu fördelar helt utifrån det regelverk som satts upp för att säkerställa att det sker rättssäkert.

– Alla de som sökte och fick stöd av oss i somras hade rätt att få det utifrån det regelverk vi hade. Sedan kan man ha moraliska synpunkter på att de som har tjänat mycket pengar tidigare inte borde få ta del av stöd. Men vi måste förhålla oss till regelverket.

Fakta: Kulturens krisstöd

Den 9 september meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att kultursektorn får 1,5 miljarder kronor extra i krisstöd i år. En miljard kronor av krisstödet avsätts till ett särskilt stimulansstöd för omställning och återstart av kulturlivet.

Totalt skjuts 3,4 miljarder kronor till för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

Höstens krisstöd fördelas enligt följande: Statens kulturråd fördelar 881 miljoner kronor, Filminstitutet 375 miljoner, Konstnärsnämnden 200 miljoner, Författarfonden 30 miljoner, Scenkonstallianserna och centrumbildningarna 30 miljoner och Sametinget 4 miljoner.


Fakta: Kulturrådets och Konstnärsnämndens krispengar

Kulturrådet fick den 1 oktober i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 881 miljoner kronor.

Stödet omfattar evenemang i Sverige som riktat sig till allmänheten och ställts in eller skjutits upp med anledning av covid-19, under perioden 1 juni till 30 september 2020.

Inom det nya bidraget kommer Kulturrådet även att kunna ge stöd till aktörer som drabbats av inställd internationell verksamhet och till yrkesgrupper som inte kunde söka vårens stöd, exempelvis bokare, tekniker och leverantörer av teknik.

Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att fördela sammanlagt 200 miljoner kronor i form av krisstipendier.

Omkring en femtedel av de som ansökt till den här andra omgången av krisstipendium har aldrig tidigare sökt något av Konstnärsnämndens stipendier och cirka 40 procent har aldrig tidigare beviljats något stipendium hos Konstnärsnämnden.

Källa: Kulturrådet och Konstnärsnämnden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!