Den värmländske konstnären och författaren Lars Lerin har blivit folkkär genom bland annat tv-serier som "Vänligen Lars Lerin" och "Lerins lärlingar" – men säger till TT att han blev förvånad då han tillfrågades om uppdraget.
– Jag trodde nästan att det var ett skämt när jag fick frågan eftersom jag aldrig hade funderat i de banorna. Det där med julvärd har ju varit Arne Weises avdelning, säger han och fortsätter:
– Så jag blev väldigt förvånad, men samtidigt är det ett sådant förtroende att jag kände att jag inte kunde säga nej. Det är ett fint uppdrag som betyder mycket för många som är ensamma.
"En vän för de ensamma"
Utöver att presentera kvällens tv-tablå faller det på julvärdens lott att hålla tittarna sällskap under en kväll då långt ifrån alla har någon att fira med – och det är något Lars Lerin instämmer i – inte minst under denna, alltifrån vanliga, jul.
– Man är en vän för de som inte har någon familj eller som känner sig ensamma – och där kan tv:n betyda jättemycket. Som för min mamma, som bor på ett äldreboende, och har tv:n på hela dygnet. För henne är det så värdefullt att den finns att tillgå, säger han.
Efter att julvärdstraditionen inleddes 1959 i SVT har en strid ström av värdar under årens lopp satt sin egen prägel på programmet.
Lars Lerin säger att han i årets program bland annat kommer att berätta om tidigare jular han firat "under resans gång" – och att maken Manoel ”Junior” Marques Lerin kommer att vara en av gästerna.
– Min käre Junior måste ju vara med – det är liksom självskrivet. Sedan blir det kanske ett musikaliskt inslag. Men jag har inte kommit så långt i funderingarna.
"Har skaffat egna traditioner"
Själv har dock den värmländske konstnären och författaren under årens lopp inte varit någon fanatisk juldyrkare, utan snarare trivts med den grå vardagen. Men efter att familjen utökats med två barn har läget förändrats rejält.
– Jag har egentligen aldrig tyckt om de där förväntningarna man har på julen, men nu när vi har familj och barn blir det något annat. Då får Junior och jag skaffa egna traditioner för barnens skull – som en jultomte – och vi får se till att skärpa oss vad gäller julklappar och annat, säger han och fortsätter:
– Junior tycker ju om att dekorera och julpynta, och så har han tagit med sig många traditioner från Brasilien – så det blir en enda röra.