På den frågan gav kulturminister Amanda Lind (MP) inget svar under fredagens presskonferens. Beslutet om krisstödet fattades den 20 mars – mycket har hänt sedan dess och flera stora arrangemang som skulle ha ägt rum under sommaren har redan ställts in. Mer pengar lär med andra ord behövas.
– Vi följer utvecklingen noga och kan absolut behöva återkomma, säger Amanda Lind till TT, efter att inledningsvis ha konstaterat att kulturlivet drabbas hårt av coronaviruset.
– Det som tagit decennier att bygga upp, riskerar nu att lida stor och kanske permanent skada.
Statens kulturråd fördelar
Merparten av pengarna, 370 miljoner kronor, fördelas av Statens kulturråd som från och med tisdag kommer att ta emot ansökningar från en lång rad arrangörer och kulturutövare som vanligen inte söker statligt stöd.
– Vi vet att det är bråttom, vi vet att det finns kulturaktörer redan nu som gått omkull, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Statens Kulturråd, som framhåller själva tidsaspekten, att få ut pengar före midsommar "som särskilt angelägen".
10 miljoner fördelas till författare, översättare och kulturjournalister via Författarfonden och 70 miljoner kronor via Konstnärsnämnden där kulturutövare från alla konstarter kan ansöka om nyinrättade "krisstipendier" för att ersätta förlorade inkomster.
– Vi hör dagligen historier som är hjärtskärande, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden.
– Högst upp på agendan kommer ekonomiska behov. Det här är inte på lång väg tillräckliga medel och många kommer att bli väldigt ledsna, men vi ska göra vårt bästa.
Inte heller Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, ser de 50 miljoner som SFI ska fördela till bland annat biografer och filmfestivaler som tillräckliga. Enligt henne kommer SFI att fördela potten snabbt och schabloniserat.
– Vår ambition är att pengarna ska komma stödmottagarna till handa senast till Kristi Himmelfärdshelgen. Vi vet vilken kris de befinner sig i så nu agerar vi superfort.
"Tillfällig lösning"
Distributörer och produktionsbolag hör till några av de särskilt utsatta, enligt Anna Serner, och distributörerna kommer också att få pengar i den första vändan. Utan dem har biograferna inga filmer att visa när de väl startar, menar hon. Produktionsbolagen beskriver hon som "hjärtat i ekosystemet”, och deras situation ska SFI återkomma till snarast. Även Filmstaden och Svenska bio har förlorat enorma summor.
Verksamheter som finansieras av staten, regionerna och kommunerna kan dock inte ansöka om de 500 miljonerna. Tror då kulturministern och regeringen att regionerna och kommunerna kommer att prioritera kulturen?
– Vi har skjutit till 15 extra miljarder i statligt stöd till kommuner och regioner. Det är viktigt att säga att de ska komma också kulturen till del, jag kommer också att träffa företrädare för regional kultur nästa vecka och fortsätta diskussionen, säger Amanda Lind.
– Jag kan också notera att många regioner och kommuner också lagt fram extra stödpaket.