Löfven: Tror inte på att riva statyer

Debatten om att ta bort historiska statyer har nått Sverige – men statsminister Stefan Löfven är kritisk.

Statsminister Stefan Löfven är kritisk till att riva statyer. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven är kritisk till att riva statyer. Arkivbild.

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Kultur och Nöje2020-06-17 08:25

Statyer av tidigare slavägare har välts runt om i världen i svallvågorna av demonstrationerna som följt efter amerikanen George Floyds död. I Sverige har en staty av köpmannen Louise De Geer i Norrköping kritiserats, eftersom han idkade svensk slavhandel i Västafrika via företaget Afrikanska kompaniet.

Även statyer av vetenskapsmannen Carl von Linné kritiseras och en namninsamling för att de ska rivas har fått fler än 1 600 underskrifter. Anledningen enligt namnlistan är att Linnés forskning "bidrog till att vita européer fick för sig att de var den överlägsna rasen och som användes som grund och förklaring till att avhumanisera svarta och bruna, kolonisera, plundra”.

Men i en intervju med Expressen avfärdar statsminister Stefan Löfven kraven om att riva historiska statyer.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det, säger han till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!