Luleå konstbiennal gör egen radio

Realism är temat på årets Luleåbiennal som genomförs i en corona-anpassad version. Bland annat görs en särskild satsning på radio och ljudkonst.

Augusta Strömbergs måleri visas på Galleri Syster i Luleå. Pressbild.

Augusta Strömbergs måleri visas på Galleri Syster i Luleå. Pressbild.

Foto: Luelåbiennalen

Kultur och Nöje2020-11-17 10:10

Därmed inte sagt att det dokumentära står i fokus. I stället är det realismens anspråk på att försöka omfamna världen, sätta ihop den och se den som hel, som intresserar biennalens kuratorer.

– Vi tycker att det finns något hoppfullt i en sådan ambition även fast den samtidigt gränsar till galenskap ibland. Annars matas vi ju med uppfattningen att världen är så fragmenterad att den inte går att förstå, säger Emily Fahlén, konstnärlig ledare och kurator.

Ett 40-tal konstnärer från olika generationer ställs ut. Bland dem finns Augusta Strömberg (1866–1954) vars verk visas på Galleri Syster i Luleå. Strömberg, som föddes i en fattig småbrukarfamilj tog sig till New York för att bli konstnär men drabbades av psykisk sjukdom. Sina flesta målningar gjorde hon på Ulleråkers sjukhus och Beckomberga, ofta motiv med sig själv i förgrunden som ett slags messiansk figur.

Ljudkonst utifrån fångar

Bland den helt nygjorda konsten finns ljudverket "Vita duvans lament" av Maria W Horn, en audiovisuell installation specialgjord för det gamla cellfängelset Vita duvan i Luleå. Horn har försökt leva sig in i fångarnas tillvaro – enligt katalogtexten tillbringade de ofta sina tre första år på anstalten i total isolering.

Nytt för årets biennal är en satsning på radio och ljudkonst som går att ta del av via biennalens hemsida. Där finns bland annat en litteraturserie, "Platsens ande", gjord av kulturjournalisten Kerstin Wixe som har träffat bland andra författaren Elin Anna Labba vid Laponiaporten i Porjus och samtalat om just platsens betydelse för skrivandet.

Gruvstrejken 1969

Biennalens största utställning finns i Luleå konsthall som bland annat visar det ryska konstkollektivet Chto Delats videoverk om den sovjetiska perestrojkan samt Ingela Johanssons videokonst om den stora gruvstrejken 1969 i Malmfälten.

Även Boden, Malmberget, Storforsen, Arjeplog och Korpilombolo har utställningar eller konstprogram:

– Vår ambition är att det ska räcka att se en utställning, alla har sitt egenvärde, men om man vill se allt behöver man nog tre fyra, dagar för att åka runt, säger Emily Fahlén.

Luleåbiennalen "Tiden på jorden" pågår 21/11 till 14/2 2021.

Fakta: Luleåbiennalen 2020

När: 21/11 till 14/2.

Konstnärliga ledare: Emily Fahlén och Asrin Haidari.

Var: De största utställningarna visas på Luleå konsthall och på Havremagasinet i Boden. Flest utställningar och konstprogram arrangeras i Luleå men även i Silvergruvan i Arjeplog och Välkommaskolan i Malmberget har biennalutställningar. På Välkommaskolan framförs bland annat Augustpristagaren Linnea Axelssons "Ett hörspel för två röster". Vid Storforsen visas en av Ingrid Elsa Maria Ogenstedts skulpturer i serien Lichen, gjorda i björknäver. Ytterligare två finns att se vid Luleå Tekniska Universitet.

I Korpilombolo arrangeras 1–13 december den årliga nattfestivalen. Till denna har dramatikern och konstnären Marcus Öhrn gjort ett helt nytt verk, "Bikt", som kretsar kring äldre Tornedalskvinnors vittnesmål. Urpremiären i Korpilombolo kyrka flyttas dock troligen till efter jul på grund av strängare pandemirestriktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!