Det är bra att beskedet om hur de 500 miljonerna till kulturen ska fördelas äntligen har kommit, konstaterar Ulrica Källén, verksamhetsledare för Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, Klys.
80 miljoner ska gå via Konstnärsnämnden och Författarfonden. Men Källén hade gärna sett mer pengar till de enskilda konstnärerna och kulturskaparna.
– Problemet är att väldigt många inte kommer att nås av de här medlen. I och med att man fortfarande inte har stöttat de enskilda näringsidkarna tillräckligt så menar vi att väldigt många kulturskapare kommer att hamna i kläm i de här systemen, säger hon.
Lyfter näringsidkare
Klys anser att enskilda näringsidkare, som utgör 50 procent av kulturskaparbranschen, borde omfattas av systemet med korttidspermitteringar.
– Vi vill också att a-kassereglerna ska göra det möjligt för enskilda näringsidkare att kunna lyfta a-kassa men ändå ha viss verksamhet i sin firma. De två viktiga åtgärderna återstår och kommer inte de får många det tufft.
Grethe Rottböll, ordförande i Svenska författarbundet, menar också att det här bara är ett första steg. Förbundet hade bett om tio miljoner som en tillfällig satsning för våren, och har också fått uppdraget att fördela så mycket. De pengarna ska gå till författare och översättare som har förlorat inkomster på grund av corona.
– Vi ser det så här: det kanske är bra så här långt, men man får se det här som en tillfällig satsning nu på våren och sommaren. Fortsätter det till hösten då är vi tvungna att söka mer pengar, säger hon.
Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, är på det stora hela positiv till regeringens arbete.
– Jag tror att regeringen har försökt göra en rimlig bedömning över hur alla i ett enormt stort kulturliv ändå ska få någon pott av pengarna, säger hon.
Men hon väntar sig också fler krispaket – och lägger till att SFI då är redo att handla snabbt.
– Vi kommer att se till att hjulen är snurrande i produktionerna för det är det som ser till att de fria konstutövarna får uppdrag, när det finns pengar i systemen.
"Ta striden"
Verksamheter som finansieras av staten, regionerna och kommunerna kan dock inte ansöka om pengarna. Något som riskerar att slå hårt mot bland annat länsinstitutionerna, tror Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.
– Vi vet ju att de pengar som går till regioner och kommuner redan är slut. Om man inte tillför riktade pengar till oss som länsinstitutioner kommer det att bli högst problematiskt. Vi säger alla att vi kanske precis klarar oss nu, men till hösten blir det helt hopplöst. Vi behöver färska pengar, säger Quartey.
TT: Vad ska kulturministern göra?
– Jag vet att kulturministern är på vår sida, men jag vill peppa henne att ta striden med regeringen och framför allt med finansministern.