Många söker jobb för "Evig anställning"

Konstverket "Evig anställning" i Göteborg behöver personal – för en tillsvidareanställning i 120 år. Och jobbet är populärt – över 175 ansökningar har kommit in från hela världen, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

En stämpelklocka är en av komponenterna i konstnärsduon Goldin+Sennebys verk "Evig anställning". Arkivbild.

En stämpelklocka är en av komponenterna i konstnärsduon Goldin+Sennebys verk "Evig anställning". Arkivbild.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix/TT

Kultur och Nöje2020-06-01 11:20

Konstnärsduon Goldin+Sennebys verk "Evig anställning" valdes ut för att gestalta den kommande Västlänkenstationen Korsvägen i Göteborg. Verket består av ett omklädningsrum, en stämpelklocka som tänder ljuset – och en tillsvidareanställning i 120 år.

Och tjänsten har visat sig vara populär – över 175 personer hade i maj registrerats på Statens konstråd sedan konstverket offentliggjordes 2017. Ansökningarna har också kommit från hela världen – bland annat från Taiwan, USA och Filippinerna.

Måste bo i Göteborg

Upphandlingen av konstverket har skett via Statens konstråd och Trafikverket, men själva anställningen kommer att genomföras och administreras av en stiftelse.

Enligt konstnärsduon Goldin+Senneby kan det dock vara ett krav att personen antingen bor eller bosätter sig i Göteborg, då de förutsätter att personen checkar in och ut på Korsvägen: "För sökande utanför Schengen kan det ju bli en fråga om arbetskraftsinvandring. Inom stiftelsen kommer vi göra allt vi kan för att stötta den valda kandidaten att ta jobbet", skriver de i ett mejl till Kulturnytt.

"Budgeten räcker i 120 år"

Enligt Statens konstråd väcker verket frågor om de ökande klyftorna i samhället – och man skriver att idéförslaget utgår från nationalekonomen Thomas Pikettys tes att investerat kapital ökar i värde snabbare än vad en lön ökar i dag: "Det här konstverket använder den befintliga budgeten och investerar den så att avkastningen, enligt nuvarande prognos, räcker till en anställning under 120 år", skriver man på sin hemsida.

Invigningen av konstverket är planerad till 2026.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!