Mörkt läge för filmbranschen i hela världen

Miljardförluster, arbetslösa filmarbetare och en biopublik som tvekar. Coronakrisen i filmbranschen är långt ifrån över, konstaterar Svenska Filminstitutet i en sammanställning.

En stängd biograf i Illinois, USA. Arkivbild.

En stängd biograf i Illinois, USA. Arkivbild.

Foto: Nam Y Huh/AP/TT

Kultur och Nöje2020-06-24 14:05

Under coronakrisen har 90 procent av världens biografer bommat igen. Och stängningen har kostat enorma summor. I slutet av maj hade biobranschen gått miste om motsvarande 65 miljarder kronor över hela världen, skriver SFI i ett nyhetsbrev och hänvisar till siffror från analysföretagen Omdia och Statista.

Tappet fortsätter

I Sverige och flera andra länder har biograferna börjat öppna på nytt. Men öppningen sker långsamt, och de sociala restriktionerna finns kvar, vilket sannolikt gör att tappet fortsätter och att filmpremiärer skjuts upp ytterligare, enligt analysen.

Filmproduktionen står fortfarande still på många håll och man räknar med att stoppet fortsätter i flera månader. Bara i Hollywood uppskattas att nära 200 000 filmarbetare kommer att förlora sina jobb, skriver SFI.

Tveksam biopublik

Samtidigt har filmbolag som Universal släppt flera nya filmer på digital väg och strömningstjänster når allt fler. Netflix fick 16 miljoner nya prenumeranter under årets första kvartal, vilket är mer än dubbelt så många som strömningsjätten räknade med innan pandemin.

SFI frågar sig också om biobesökarna kommer att återvända biograferna igen när de väl har öppnat. I en tysk undersökning svarar 93 procent av de tillfrågade att de troligtvis kommer att gå på bio när det är tillåtet igen. Men bara 25 procent menar att kommer att göra det "direkt efter öppnandet". I en liknande undersökning i Storbritannien svarar endast 14 procent att de gärna skulle gå på bio inom den närmaste månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!