Museer riskerar framtida gap i samlingarna

54 procent av landets museer har ett försämrat ekonomiskt läge jämfört med i fjol. Det framhåller Sveriges Museer i sin årliga rapport. Hos hälften av de chefer som svarat finns en oro för gap i framtida museisamlingar.

Vikingaliv på Sjöhistoriska museet i Stockholm som liksom de flesta museer just nu har pandemistängt. Arkivbild.

Vikingaliv på Sjöhistoriska museet i Stockholm som liksom de flesta museer just nu har pandemistängt. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Kultur och Nöje2021-02-10 06:01

– Det är fortsatt ekonomiskt väldigt kärvt, det var det redan innan och nu har det blivit värre. Det i sak är inte förvånande för vi har ju en pandemi, man har förlorat en stor del av sina intäkter, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Branschorganisationen baserar rapporten på en enkät som vid årsskiftet gick ut till sammanlagt 201 chefer varav 91 har svarat. Av dessa kommer 8 från statliga museer/museimyndigheter, 16 från från länsmuseer, 23 från kommunala museer och 37 från övriga museer.

– Det kan uppfattas om lågt, men de 91 som svarat är inte vilka som helst utan de kommer från Sveriges professionella museer, det är centralmuseerna, de kommunala och länsmuseerna samt en mindre kategori övriga. Här finns alla museer som man direkt tänker på när man tänker på museer och tittar man på statistisk säkerhet är den uppnådd med råge.

Digital framgång

Allt är heller inte nattsvart. Museicheferna vittnar om hur personalen snabbt har ställt om till digitala visningar som dessutom nyttjats flitigt av museibesökarna. Tillsammans hade museerna 216 miljoner digitala besök under 2020, framhåller Jeanette Gustafsdotter.

– Man har lyckats ställa om och nå väldigt många, cheferna hyllar verkligen sin personal. Det är väldigt positivt med rapporten.

Starka samhällsaktörer

85 procent tycker också att huvudmännen har förståelse för museernas ekonomiska situation, vilket är fler än föregående år. Samtidigt har cheferna blivit stärkta i sin syn på museernas möjligheter. 89 procent av museicheferna menar att museerna har möjlighet att vara starka samhällsaktörer som bidrar till det offentliga samtalet, vilket är en höjning från 76 procent föregående år.

TT: Hur går det ihop med de försämrade ekonomiska förutsättningarna?

– Jag tror att nu när museerna har varit tvungna att hålla stängt har allmänhet, politiker och andra lyft fram museernas betydelse. När de kunde hålla öppet, vilket var en kortare period under 2020, vittnar många om att de har mötts av en enorm kärlek. Man hyllar museerna som trygga platser i en orolig tid, de har inte bara varit smittsäkra, man har också upplevt museerna som ett landmärke.

– Detta sammantaget har gjort att museerna nu på allvar förstår vilken stark samhällsaktör man är.

Fakta: Museirapport 2021

Sveriges Museer gör varje år en enkätundersökning bland sina medlemmar. Årets rapport visar bland annat att 54 procent av museerna har ett sämre ekonomiskt läge än året före. 36 procent rapporterar att läget är detsamma vilket i praktiken betyder sämre eftersom kostnaderna har ökat, skriver rapportens författare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!