Myten om "Frost" blev tittarfavorit

Förra årets mest omtalade virtual reality-film var ”Myten – berättelsen om Frost”. På fredag får den "vanlig" premiär på Disney Plus.

"Myten – berättelsen om Frost" visades först som vr-film. Nu får den premiär på Disney Plus.

"Myten – berättelsen om Frost" visades först som vr-film. Nu får den premiär på Disney Plus.

Foto: Disney Plus

Kultur och Nöje2021-02-25 19:59

I den tio minuter långa filmen skildrade manusförfattaren och regissören Jeff Gipson hur en godnattsaga förde åskådaren in i en sagovärld där de fyra elementen kämpade om utrymmet.

– Jag ville skapa en godnattsaga som den skulle ha berättats i Arendal i ”Frost”-filmerna, säger Gipson i ett Zoom-samtal från USA.

När Gipson var liten tillbringade han mycket tid hos sina släktingar på en bondgård ute på landet.

– Jag älskade godnattsagorna, och jag älskade att vara ute i naturen och umgås med hästar. Det var en sorts västern-tillvaro.

Ingen Olaf i filmen

Den som förväntar sig att Elsa, Olof och de andra figurerna från ”Frost” ska dyka upp kommer att bli besviken. Filmen skildrar hur en pappa börjar berätta en godnattsaga, vilket leder oss ut i en naturens fantasivärld, där musik är mycket framträdande.

– Jag har inte minst varit inspirerad av ”Fantasia”, och hur musiken och det visuella fungerade så bra ihop. Det finns en frihet i det, det blir en visuell presentation av vad musik kan vara, säger Jeff Gipson.

Produktionsdesignern Brittney Lee tycker att "Frost"-världen i sig är totalt uppslukande. – Den är så rik, så den inbjuder till att man leker vidare med den på det här sättet. Det svåra ur min synvinkel var att stilisera det som redan från början var stiliserat.

Inspirerades av "Törnrosa"

Hon inspirerades av Disneys klassiker "Törnrosa" – och precis som Gipson av "Fantasia".

– Det gällde att se till estetiken i den här filmen var sann mot ”Frost”-världen. Alla andar, det vill säga elementen jord, luft, eld och vatten, har sina egna färger. Jag ville försöka få publiken att känna sig innesluten i den skog där handlingen utspelas.

Teamet har arbetat om filmen en del jämfört med den vr-version som visades före "Frost 2"-premiären i USA.

– Större delen av filmen är dataanimerad, men det finns också några sekvenser som är animerade för hand och som vi fick jobba med för att få in dom i den dataanimerade världen, säger Jeff Gipson.

– Det visuella är knutet till musiken, det leker och dansar med det. En del är abstrakt och allt var oerhört inspirerande med tanke på den frihet det gav oss.

"Myten – berättelsen om Frost" är bland annat inspirerad av klassiker som "Törnrosa" och "Fantasia". Pressbild.
"Myten – berättelsen om Frost" är bland annat inspirerad av klassiker som "Törnrosa" och "Fantasia". Pressbild.
Fakta: "Myten – berättelsen om Frost"

Manus och regi: Jeff Gipson.

Originalröster: Nick Fisher, John Lavelle, Bonnie Popp med flera.

Visas på: Disney Plus från den 26 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!