Coronakrisen slår hårt mot Centralmuseerna i Sverige, som är helt eller delvis finansierade av staten. Hårdast slår den mot dem som är beroende av sina entréintäkter.
Nyligen gick Skansen i Stockholm ut med ett nödrop, och näst på tur var grannen Vasamuseet. Nu vädjar också närliggande Nordiska museet och Tekniska museet om statlig hjälp.
– Vi är alla fyra beroende av våra entréintäkter, inte minst vi. Vårt statsanslag är 40 procent av vår budget, resten är egengenererade. Vi behöver ett extra anslag från staten – och vi behöver det nu, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.
Vasa-, Nordiska- och Tekniska museet har tvingast stänga helt på grund av epidemin, vilket har orsakat ett hål i deras ekonomi. Skansen har fortfarande öppet, men gapar tomt.
Vill ha besked nu
Centralmuseernas samarbetsråd har ett avtalat möte med kulturdepartementet, där man ska framlägga den svåra situationen, men mötet ska äga rum först den 17 april. Peter Skogh menar att besked måste komma tidigare.
– Vi behöver veta inom de närmaste dagarna. Museet är stängt, det är mörkt och vi har stängt av värme. Vi har ställt in alla aktiviteter för resten av året och personalen har gått ner i arbetstid, allt för att minska kostnaderna, säger han och fortsätter:
– Men april är en av våra viktigaste månader, det kommer att bli ett svart hål oavsett om vi får ett extra anslag eller inte.
Brukar inte ropa varg i onödan
Även Nordiska museet vill ha snabbare besked. Museet har ett statligt anslag på 60 procent, resten av pengarna kommer från museets verksamhet på Djurgården i Stockholm och i andra delar av Sverige.
– Vi hushåller med de pengar vi får från staten, vi har en bra årsredovisning och god likviditet. Men coronaviruset har slagit undan fötterna på oss. Vi brukar inte ropa varg i onödan, men nu vädjar vi till regeringen, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet
Står på sluttande mark
Museet gör vad de kan för att minska kostnaderna, vilket innebär att visningsverksamheten på museet och på stiftelsens slott och gårdar – Julita gård, Tyresö slott och Svindersvik – i sommar helt ställs in.
– Vi har sagt upp all förstärkning inför sommaren. Vi har redan tappat 30 miljoner i intäkter och vi har ingen möjlighet att komma ikapp. Vi är en kulturinstitution med 150 år på nacken, och nu står vi på sluttande mark, säger Houby-Nielsen.
Rättelse: I en tidigare version fanns felaktig information i ett av Sanne Houby-Nielsens citat.