SES skriver i ett pressmeddelande att förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer som infördes i mars, och som därefter skärptes till 50 personer, har lett till att i stort sett all evenemangs- och nöjesproduktion i landet har upphört.
"Omfattas inte av stöd"
Organisationen skriver även att då de flesta av de som arbetar inom branschen har tekniska eller administrativa yrken och inte omfattas av definitionen "kulturutövare" inte heller omfattas av det riktade stödet till kultursektorn från regeringen.
Enligt SES kompliceras läget ytterligare av att många som arbetar inom sektorn är företagare med enskild firma – vilket innebär att de inte syns i varselstatistiken och inte heller omfattas av generella stödåtgärder som bland annat korttidspermitteringar.
"Akut situation"
I sin hemställan till regeringen begär nu branschorganisationen bland annat att alla yrkesgrupper och företagsformer i branschen inkluderas i framtida riktade stödåtgärder, och att nöjesnäringens specifika förutsättningar tas i beaktande när samlingsförbudet justeras.
"Denna skrivelse har kommit till för att uppmärksamma den akuta situation som svensk nöjesnäring just nu befinner sig i", skriver Niklas Söderberg, verksamhetschef på SES, i pressmeddelandet.
Begäran är undertecknad av branschaktörer som Live Nation Sverige, Musikerförbundet och Teaterförbundet för film och scen.