NöjesvÀrlden hyllar Bader Ginsburg: "Gigant"

Efter beskedet att den ikoniska domaren Ruth Bader Ginsburg avlidit fylldes sociala medier av hyllningar och minnesord frÄn den amerikanska kultur- och nöjesvÀrlden.

Ruth Bader Ginsburg blev 87 Ă„r gammal. Arkivbild.

Ruth Bader Ginsburg blev 87 Ă„r gammal. Arkivbild.

Foto: Patrick Semansky

Kultur och Nöje2020-09-19 08:00

Ruth Bader Ginsburg var den andra kvinnliga domaren i USA:s högsta domstol. Men förutom sin grundmurade position som jÀmstÀlldhetskÀmpe och feministisk ikon, har hon genom Ären ocksÄ blivit nÄgot av ett populÀrkulturellt fenomen.

2018 kom filmen "En kvinna bland mÀn", ett verklighetsbaserat drama om Bader Ginsburgs liv och karriÀr. Samma Är kom Àven den Oscarsnominerade dokumentÀren "RBG". Hon har ocksÄ avbildats i en opera, i humorprogrammet "Saturday night live", varit huvudperson i bloggar, böcker, "memes" pÄ internet och till och med fÄtt sin egen "Lego"-figur.

NÀr hon nu gÄtt bort strömmar hyllningsorden in frÄn den amerikanska kultur- och nöjesvÀrlden.

FörtjÀnt vila

"Ruth Bader Ginsburg var den sortens akademiker och patriot som man blir exalterad av att berÀtta om för sina barn..." skriver skÄdespelaren Mindy Kaling pÄ Twitter, och fortsÀtter: "Jag hoppas du fÄr vila vÀl, RBG, du mÄste ha varit trött efter att ha förÀndrat vÀrlden".

SkÄdespelaren Kerry Washington hedrar ocksÄ Bader Ginsburg, med orden: "Hennes vila Àr förtjÀnad. Det Àr vÄr tur att kÀmpa".

DokumentÀrmakarna förkrossade

Betsy West och Julie Cohen, som regisserade dokumentÀren "RGB", sÀger i ett uttalande att de liksom mÄnga andra amerikaner Àr förkrossade och pÄpekar att Bader Ginsburg hade skrivit historia genom sitt arbete för jÀmlikhet Àven om hon inte hade tagit plats i Högsta domstolen.

PÄ Twitter kallar författaren Stephen King den New York-födda juristen "en gigant" och uppmanar till att rösta pÄ Demokraterna i det kommande presidentvalet.

PĂ„ Instagram skriver skĂ„despelaren Lena Dunham : "Orden rĂ€cker inte till för att tacka Ruth Bader Ginsburg – allt vi kan göra Ă€r att lova att fortsĂ€tta kĂ€mpa i hennes namn..."

Ruth Bader Ginsburg gick bort natten mot lördag, 87 Är gammal, i sviterna av bukspottskörtelcancer.

MÀnniskor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
MÀnniskor samlades i Washington för att hylla och hedra minnet av Ruth Bader Ginsburg.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!