Norstedts hoppar av Bokmässan

Norstedts förlagsgrupp ställer in sin medverkan på Bokmässan i Göteborg i höst. Anledningen är coronapandemin och att mässans ledning ännu inte har beslutat vilket upplägg höstens mässa ska ha.

Bokmässan 2019. Hur blir det i höst? Norstedts har bestämt sig för att ställa in. Arkivbild.

Bokmässan 2019. Hur blir det i höst? Norstedts har bestämt sig för att ställa in. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur och Nöje2020-04-28 12:46

I slutet av maj har Bokmässan utlovat besked om huruvida man tänker ställa om till en digital variant eller inte. Enligt Norstedts förlagsgrupp kommer beskedet för sent, vilket litteratursajten Boktugg var först att rapportera om.

– Vi tror inte att det går att genomföra en mässa tryggt och säkert för författare, medarbetare och besökare. Vi kan inte med trovärdighet säga till dem att de ska boka resor och förbereda seminarier och författarsamtal nu när väldigt lite pekar på att det går att genomföra en mässa, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts, till Svensk Bokhandel.

Även Förläggareföreningen och Noff, Nordiska oberoende förlags förening, kräver ett tidigare besked från Bokmässans ledning.

"Sammanfattningsvis uppfattar vi att våra medlemmar inte anser att det finns rimliga förutsättningar för dem att kunna medverka i Bokmässan i år. Detta gäller såväl stora som mindre och små förlag. Ett alternativ C krävs och vi menar att det är, hur smärtsamt och tråkigt det än är, att helt ställa in Bokmässan 2020", skriver de i ett gemensamt brev till mässledningen som citeras av Boktugg.

Bokmässan i Göteborg ska enligt planen inledas den 24 september. Mässans ansvariga chef Frida Edman svarar Boktugg att man nu jobbar med att konkretisera ett digitalt upplägg av höstens Bokmässa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!