Nu kan alla närstudera Erik XIV:s rustning

Läs formlerna i en isländsk bok om svartkonst eller vrid och vänd på Erik XIV:s rustning. Detta är nu möjligt på en ny webbplats framtagen av landets museer. Allt för att ge skolelever – och historienördar – nya ingångar och djupare insikter i historiska tidsåldrar.

Den nya sajten riktar sig först och främst till grundskoleelever, men är öppen för alla intresserade. Pressbild.

Den nya sajten riktar sig först och främst till grundskoleelever, men är öppen för alla intresserade. Pressbild.

Foto: Erik Lernestål

Kultur och Nöje2020-12-08 09:47

Sverigeshistoria.se heter webbplatsen som är gratis och öppen för alla men som i första hand riktar sig till elever och lärare på mellanstadiet och högstadiet. 17 museer har lagt upp lektioner utifrån föremål och miljöer i de egna samlingarna. Allt kronologiskt och överblickbart utifrån en tidsaxel med tillhörande karta över hur Sverige såg ut just då.

Den som klickar in sig på 900-talet kan exempelvis se och läsa om Sandaskatten, en vikingaskatt i silver, som några barn hittade i en jordhög i Mora på valborgsmässoafton 1977. Fyndet innehöll bland annat en tandpetare och en så kallad örslev som här får leda vidare till en fördjupning om vikingarnas hygien – usel, enligt den arabiske resenären och författaren Ibn Fadlan. På 900-talet skrev han om de vikingar han mötte vid Volga och som i tur och ordning tvättade och snöt sig i samma vatten som de övriga som bänkat sig runt matbordet.

"Lögardag"

I England däremot ansågs vikingarna vara renliga eftersom de tvättade sig varje "laugardagur" (lögardag, vilket så småningom blev lördag).

– Föremålen är utgångspunkten, spåren efter händelser och människor. De har ett pedagogiskt värde, att komma nära och se detaljer, att se att just den här saken var med väcker nyfikenhet och engagemang, säger Susanna Zidén på Statens historiska museer som projektleder satsningen.

– Kring dem bygger vi fördjupningsmaterial och förslag till lektionsupplägg. Det är ganska färdigpaketerat för att kunna användas i undervisningen.

Svensk slavö

Tanken är att låta eleverna komma så nära historien det bara går. Erik XIV:s rustning från Livrustkammaren är ett av drygt 15 föremål som går vända och vrida på i 3D-modell.

På tidsaxeln för 1700-talet har Etnografiska museet gjort en lektion om Gustav III:s koloni på S:t Barthélemy i Västindien där slavhandel, till skillnad från i Sverige, var tillåtet. Bohusläns museum berättar om Anna Christina Olsson som på 1800-talet anlade en engelsk trädgård på Härön som i princip saknade jord.

Landets museer har i uppdrag att vara tillgängliga för skolorna och genom den nya webbsatsningen blir de möjliga att besöka digitalt även för dem som inte har möjlighet att göra det fysiskt, framhåller Susanna Zidén.

– Det här är en idébank där alla kan hämta stoff.

En iscensatt vikingagrav från Birka visas på sajten tillsammans med en skiss gjord av arkeologerna som grävde ut den. Pressbild.
En iscensatt vikingagrav från Birka visas på sajten tillsammans med en skiss gjord av arkeologerna som grävde ut den. Pressbild.
Fakta: Sveriges historia

Sajten erbjuder digitalt läromaterial i historia sammanställt av Silvermuseet i Arjeplog, Dalarnas museum, Gamla Uppsala museum, Skoklosters slott, Östergötlands museum, Bohusläns museum, Sjöfartsmuseet-Akvariet, Bungemuseet, Trelleborgs museum, Trelleborgen, Glimmingehus, samt Etnografiska museet, Tekniska museet, Judiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet och Livrustkammaren.

Inledningsvis finns ett 30-tal olika lektioner på sajten som ska utvecklas vidare även efter lanseringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!