Ny pandemilag möts med försiktig optimism

Hittills har Vasaloppet, konserter på Ullevi och biografvisningar haft samma publikregler. Men regeringens nya tillfälliga pandemilag öppnar för att arrangörerna ska kunna ta emot publik utifrån sina egna förutsättningar.

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade en ny tillfällig pandemilag och beskrev pandemin som den största samhällskrisen i Sverige under modern tid.

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade en ny tillfällig pandemilag och beskrev pandemin som den största samhällskrisen i Sverige under modern tid.

Foto: Jessica Gow/TT

Kultur och Nöje2020-12-09 10:30

Kulturen har dragit ett tungt lass genom hela pandemin – med inställda evenemang och tuffa publikrestriktioner. Med den nya tillfälliga pandemilagen tänds ett visst hopp för arrangörer och kulturinstitutioner, då upplägget blir mindre trubbigt än tidigare.

Mer träffsäkra regleringar ska öppna för evenemang som kan genomföras smittsäkert, var kulturminister Amanda Linds (MP) besked under onsdagens presskonferens.

Lagförslaget ska nu skickas på remiss till över 100 instanser. Där är kulturinstitutionernas synpunkter viktiga, enligt Lind.

– Vi har haft en nära dialog med kultur- och idrottssektorn och vi är väl medvetna om önskemål och hur man jobbar för att ställa om sin verksamhet smittsäkert, säger hon.

Försiktig optimism

Tanken är att lagen ska träda i kraft 15 mars 2021 och gälla ett år framåt och det är ett besked som framkallar en försiktig optimism i kultursektorn.

– För kulturvärlden har det varit svårt att se att andra verksamheter där det samlas väldigt mycket folk fortfarande har varit öppna. Men det är ingen idé att tycka om det nu, det är bra att man äntligen kommer fram till någon form av lagstiftning som gör att man kan göra bedömningar av olika verksamheter individuellt, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

Däremot saknar hon långsiktighet och en prognos för hur länge åttapersonersgränsen kan tänkas gälla vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Planeringshorisonten är fortfarande omöjlig för kulturvärlden, säger hon.

Biobranschen har hela tiden hävdat att man kan visa film jämförelsevis smittsäkert. Även Helena Eklund, marknadsdirektör för Filmstaden, välkomnar den nya tillfälliga lagen.

– Ska man vara krass så hade vi förstås helst sett det här mycket tidigare. Nu undrar man ju framför allt vad som ska hända fram till den 15 mars. Vi kommer att hålla fortsatt stängt under jul och som det ser ut nu under hela januari. Men om smittan går ner och det kommer nya besked om publikrestriktionerna efter jul så kan vi vara snabba med att öppna igen.

"Över puckeln"

Både Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, och Calle Nathanson, vd för Folket Hus och Parker, framhåller att anpassade regleringar är det som man har argumenterat för under hela pandemiåret.

– I läget som vi är i nu måste vi bara acceptera att man försöker stoppa smittspridningen. Men när vi kommer över den här puckeln och är tillbaka i ett läge som i september är det fel att sätta en maxgräns för publik, säger Calle Nathanson.

Beskeden om vaccinationer och nu även en ny tillfällig pandemilag får Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, att se en ny horisont:

– Det verkar som att man har lyssnat på oss. Nu öppnar man ju för ett mer dynamiskt tänk i frågan om hur man kan agera i olika typer av publikevenemang. Och så tar man bort det här tidigare, obegripliga, där vissa tillställningar förbjuds helt, medan andra får göra vad fan som helst. Det är en grej som folk har retat sig på, säger han.

För hans egen del varierar graden av optimism från dag till dag:

– Just nu kan man se någon form av horisont som man inte såg för bara en vecka sedan. Det kanske blir konserter i vår och kanske till och med festivaler i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!