Nyskrivet om manipulativ kirurg i Göteborg

I en tid då allt ställs in väljer Göteborgsoperan att blicka framåt och presentera programmet för säsongen 2020–2021.

Joachim Bäckström gör rollen som den manipulative kirurgen Francis i den nyskrivna operan "Mytomania", som har premiär på Göteborgsoperan nästa år. Pressbild.

Joachim Bäckström gör rollen som den manipulative kirurgen Francis i den nyskrivna operan "Mytomania", som har premiär på Göteborgsoperan nästa år. Pressbild.

Foto: Lennart Sjöberg/Göteborgsoperan

Kultur och Nöje2020-03-30 11:00

Först ut bland den kommande säsongens premiärer är musikalen "Cabaret", om dekadens, kärlek och tuffa tider i ett myllrande Berlin under Weimarrepublikens sista dagar. Följer gör bland annat Verdis opera "Nabucco", med hiten "Fångarnas kör", Mozarts klassiker "Don Giovanni" och den nyskrivna operan "Mytomania", signerad tonsättaren Paula af Malmborg Ward och librettisten Kerstin Perski.

"Mytomania" handlar om stjärnkirurgen Francis. Hans patienter dör och han är otrogen med terapeuten som ska rädda hans äktenskap. Kanske är det hon som är den verkliga huvudpersonen?

Bland säsongens övriga premiärer finns minioperetten "Champagnetårar", om tonsättaren och satirikern Jacques Offenbachs liv, som efter premiären åker på turné i Västra Götaland. Samma sak gäller den musikaliska berättelsen "Boye & Hörberg". Det blir också många konserter. Göteborgsoperan fyller 100 år och firar med konserten "Operan i Göteborg 100 år!", som även den åker på turné.

Abonnemang kan köpas från och med den 30 mars. Det stora biljettsläppet sker den 27 april.

Fakta: Säsongen 2020–2021 i urval

"La Boheme", Puccinis klassiker i 1970-talsmiljö, har premiär nypremiär 30 augusti 2020.

"Cabaret", nästa säsongs stora musikalsatsning, har premiär den 5 september 2020.

"Operan i Göteborg 100 år!", födelsedagskonsert för den 100-årsfirande Göteborgsoperan, har premiär den 9 september 2020 och åker sedan på turné.

"Champagnetårar", minioperett om Jacques Offenbachs liv, har premiär den 12 september 2020 i Skövde och ger sig sedan ut på turné.

"Fortet", dansverk om en vanlig dag hos ridande polisen i Kanada, har världspremiär den 2 oktober 2020.

"Nabucco", våldsam klassiker om frihetslängtan signerad Verdi, har premiär den 31 oktober 2020.

"Sigfried", tredje delen i Wagners mastodontverk "Nibelungens ring", har premiär 29 november 2020.

"Boye & Hörberg", musikalisk berättelse om två kvinnliga pionjärer, världspremiär 29 januari 2021 i Skövde och åker sedan på turné.

"Mytomania", nyskriven opera om en manipulativ hjärnkirurg, har urpremiär den 20 februari 2021.

"Inger & Øyen", två nya dansverk av Johan Inger och Alan Lucien Øyen, har världspremiär 31 mars 2021.

"Don Giovanni", Mozarts superklassiker om den legendariske förföraren, har premiär den 8 maj 2021.

"Filter", musikteaterverk skapat utifrån skolungdomars tankar om identitet i dagens sociala medier-brus, har premiär våren 2021

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!