Obekvämt och mänskligt i "Fullt hus"

I den nya humorserien "Fullt hus" flyttar paret Karin och Henke hem till Karins föräldrar efter ett ekonomiskt bakslag. –Det är inte alls en bra idé, säger Liv Mjönes, som spelar en av seriens huvudroller.

Sven Melander och Liv Mjönes spelar far och dotter i humorserien "Fullt hus". Pressbild.

Sven Melander och Liv Mjönes spelar far och dotter i humorserien "Fullt hus". Pressbild.

Foto: Dplay

Kultur och Nöje2020-07-31 08:05

När impulsiva Karin och hennes "Mästerkocken"-vinnande man Henkes restaurang går i konkurs blir de tvungna att bita i det sura äpplet och flytta hem till Karins föräldrar. Knappt har flyttkartongerna stuvats in i villans källarförråd förrän de obekväma situationerna börjar avlösa varandra – från tunna väggar och mjölkpaketsbråk till ofrivilligt porrsurfande och snokande, snobbiga svågrar.

– Familj och släkt är en aldrig sinande källa till content, konstaterar Liv Mjönes, som spelar seriens Karin.

– Det är jobbigt och svårt, samtidigt som man varken kan eller vill vara utan dem. Och här ställs allting på sin spets.

Liv Mjönes tror att många tittare kommer att kunna relatera till och framför allt känna med Karin och Henke (spelad av Fredde Granberg), vars lika hopplösa som dråpliga situation speglar många vuxnas mardröm.

– Som barn drömmer man alltid om dagen när man får äta glass till frukost utan att någon säger till. Och det där har man kvar, hur gammal man än blir. Att då tvingas tillbaka till att dela allt med sina föräldrar... det är inte alls en bra idé.

Melander som pappa

Sven Melander spelar Karins pappa Lars, en nybliven pensionär som sörjer att hans sparkapital och möjligheter att imponera på grannarna med champagnefärgade golfbilar har ätits upp av ett misslyckat restaurangprojekt. Samtidigt är han snäll, lite aningslös och "absolut en toffel", säger Sven Melander. I hemmet är det hustrun, spelad av Katarina Ewerlöf, som styr och ställer.

– Han har gått "all in" för det här med att bli pensionär, nu jävlar ska ett nytt liv börja, och det leder till en ständig konflikt med hustrun som inte gått i pension än.

Sven Melander har bara spelat i en tv-serie tidigare, och beskriver arbetet med "Fullt hus" som annorlunda jämfört med de teaterroller och sketcher som han är van vid.

– Men det var kul och lärorikt. Vi var ett bra gäng och det finns en väldig mänsklighet i de här rollfigurerna, säger han.

Kanadensisk förlaga

"Fullt hus" är baserad på den fransk-kanadensiska tv-serien "Boomerang", vars fem säsonger sändes mellan 2015 och 2019. I regissören Leif Lindbloms ("Svensson, Svensson") svenska version har Québec blivit Stockholm, men i övrigt följs originalet ganska troget. Liv Mjönes tror att det bidrar till att särskilja "Fullt hus" från andra svenska relationskomedier.

– Karaktärerna är lite mer aparta än vad man är van vid i svenska serier, säger hon. Allt är lite skitigare.

"Fullt hus" har premiär på Dplay den 2 augusti.

Liv Mjönes, Cecilia Forss, Sven Melander och Katarina Ewerlöf spelar några av rollerna i humorserien "Fullt hus". Pressbild.
Liv Mjönes, Cecilia Forss, Sven Melander och Katarina Ewerlöf spelar några av rollerna i humorserien "Fullt hus". Pressbild.
Fakta: "Fullt hus"

Humorserie om paret Karin (Liv Mjönes) och Henke (Fredde Granberg) som efter en konkurs tvingas flytta hem till Karins föräldrar (Sven Melander och Katarina Ewerlöf).

"Fullt hus" är en svensk version av den fransk-kanadensiska tv-serien "Boomerang".

De fyra första avsnitten har premiär på Dplay den 2 augusti. Därefter kommer två nya avsnitt varje söndag.

Serien sänds senare på Kanal 5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!