Den 9 april 1940 rullar den nazistiska krigsmakten in i Danmark och efter bara några timmar är hela landet ockuperat. Den nya ordningen ställer livet på ända för överklassfamiljen Skov. Familjens patriark, fabrikören Karl Skov, börjar motvilligt att producera för tyskarna för att fabriken ska överleva. Sonen Michael ansluter sig som frivillig till nazisterna medan sonen Aksel går med i motståndsrörelsen. Samtidigt förälskar sig dottern Helene i en tysk ubåtsofficer.
Ambitionen med filmen är att ge hela bilden av Danmark under kriget, med så väl motstånd som samarbete och eftergifter, berättar Anders Refn, som även har skrivit manus.
– Vad fan gör man om ondskan plötsligt står mitt på gatan i ett litet platt land där man inte kan gömma sig någonstans? Dilemmat är hela temat för filmen. Den historien har saknats i Danmark, i alla fall på vita duken. Det har gjorts många danska filmer om ockupationen, men man har alltid velat berätta hjältehistorierna med de tappra danskarna och de elaka tyskarna, säger han.
Succé i Danmark
Men att skildra ockupationen på det här sättet visade sig inte vara helt lätt.
– Det har tagit mig 20 år att ta mig igenom det här projektet. Det säger en hel del. Det var i sista momangen som jag hann få ihop pengar till det här. Jag är ju 76 nu, så helt ung är jag inte, säger Anders Refn.
Filmen har i vilket fall fått ett gott mottagande i hemlandet. Sedan den danska premiären i januari har den lockat nästan 400 000 besökare till biograferna.
– Vi hade en hemsk jävla tur att filmen hann gå upp innan allt stängde ner. Det känns fantastiskt, säger Refn.
Ska bli dubbelfilm
Meningen är att berättelsen ska bli en dubbellångfilm. Uppföljaren, som utspelas under ockupationens senare del skulle ha börjat spelas in i mars, men coronautbrottet satte stopp för planerna.
– Jag har flera äldre skådespelare med och de är bekymrade. Vi tog det tunga beslutet att skjuta upp inspelningen till januari.
Samtidigt har pandemin satt ytterligare fokus på filmens tema, menar Refn.
– På många sätt liknar det här kriget, med utegångsförbud och tomma gator. Det är viktigt att diskutera det här att demokrati är så sårbart. Det tog bara sex timmar sedan var den borta i Danmark och det är klart att det kan hända igen, säger han.
"De förbannade åren" har svensk premiär 29 maj.