"Pengarna kommer att gå åt snabbt"

Musikerförbundet och Klys beskriver regeringens akuta kulturstöd "som en bit på vägen". Samtidigt efterfrågas pengar även till bland annat landets blödande biografer.

Artisten Marit Bergman tycker att strömningssajterna ska gå in och visa sitt stöd. Arkivbild.

Artisten Marit Bergman tycker att strömningssajterna ska gå in och visa sitt stöd. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Kultur och Nöje2020-03-20 14:50

Musikerförbundets jurist Anton Gunnars framhåller att regeringen har lyssnat kulturområdets akuta behov. Samtidigt tror han att pengarna kommer att gå åt snabbt.

– Detaljer återstår om hur det här kommer att kunna gå till frilansande musiker och artister på samma sätt som till arrangörer. Alla involverade parter är i starkt behov av de här medlen, säger Anton Gunnars, jurist på Musikerförbundet.

TT: Räcker pengarna?

– Det är svårt att estimera musiksektorns skador. Klart är att det här kommer en bit på vägen och att det kan rädda de akuta situationerna som många musiker befinner sig i.

– Det är dåliga socialförsäkringar för frilansare, många har inget skyddsnät att falla tillbaka på, det här blir en räddning för dem, säger Anton Gunnars.

"Väldigt rörd"

Marika Lagercrantz, ordförande för paraplyorganisationen Klys, Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, är "väldigt rörd" över att regeringen lyssnar och agerar snabbt.

– Många av oss förlorade våra arbeten och våra kontrakt från en dag till en annan. De här pengarna ska gå till människor som sedan en vecka tillbaka har förlorat alla sina inkomstkällor, och dessutom inte omfattas av de sociala försäkringarna och a-kassasystemet, säger hon.

– Hoppas att arbetsmarknadsdepartementet nästa vecka ger möjlighet för småföretag att bli en del av a-kassesystemet, säger Lagercrantz.

"Fint tillfälle"

Artisten Marit Bergman framhåller att framför allt frilansande musiker och scenarbetare måste få del av stödet.

– De i musikbranschen som inte drabbas på samma sätt, streamingsajter och så vidare, det här är ett jättefint tillfälle för dem att gå in och visa sitt stöd så att vi har en musik- och kulturvärld kvar när den här krisen är över, säger Marit Bergman.

"Äntligen, det är ett mycket positivt besked" säger Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, i ett pressmeddelande.

"Bra att kulturministern redan nu säger att detta är ett första akut stöd och kan komma att följas av flera insatser", säger Nathanson som samtidigt "med oro" väntar på ett besked för landets biografer.

"Vi har 150 biografer som nu håller andan och väntar på besked. Vi hoppas att det inte dröjer" säger Nathanson,

Marika Lagercrantz , ordförande för Klys, är rörd över att regeringen reagerar snabbt. Arkivbild.
Marika Lagercrantz , ordförande för Klys, är rörd över att regeringen reagerar snabbt. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!