I de två föregående säsongerna av "På gränsen med Peter Jihde" har tittarna fått följa med till det amerikanska samhällets bakgård. Programledaren har mött offer för opioidmissbruk och gängkriminalitet. Han har träffat Ku Klux Klan-medlemmar, abortmotståndare och religiösa fanatiker som försöker "bota" homosexuella.
Men trots ämnen med sprängkraft försöker Peter Jihde i rollen som programledare alltid att vara öppensinnad, berättar han.
– Jag får väl ta på mig det, men jag åker in i programmet med en ganska naiv inställning, och oftast ställer jag bara öppna frågor: "Vad tycker du om det?" och "Vad hände där?".
"Värre än vi trott"
När programmet är tillbaka med en tredje säsong går resan i stället genom Sverige. I sex avsnitt, med premiär den 12 april, undersöker Peter Jihde teman som droger, sexhandel och gängkriminalitet. Men också djurrättsaktivism och jakt, fattigdom och rikedom.
Peter Jihde berättar att inspelningarna har varit känsloladdade, och att flera av de problem som han bevittnade i USA, såg han även i Sverige.
– Proportionerna är större där. Men gängkriminaliteten finns här också. Drogerna finns här också. Och sexhandeln – den är här också, och så vidare. Vi fick uppleva mer och värre saker än vi hade trott.
"Blir så himla verkligt"
Säsongens första avsnitt handlar om sexhandel. Bland annat möter Peter Jihde Gabriella Kärnekull Wolfe, grundare av nätverket #intedinhora, som under hela sin gymnasietid utnyttjades sexuellt.
– Min tonårstid och min gymnasietid var en av de lyckligare och roligare perioderna i livet, medan hennes var den hemskaste perioden i livet, säger han och fortsätter:
– Då blir det så himla verkligt för mig, och det är egentligen hela tanken med programmet: att jag och de som tittar på det får uppleva båda sidor om den här gränsen – det är därför vi kallar programmet så.
Även om det stundtals är nattsvart innehåller programmet också ljusglimtar.
– Det är ett jobbigt men fint projekt på så sätt att det verkligen går till botten med saker och ting, både med en själv och med de ämnen som vi försöker spegla.