– Det är väldigt omtumlande, och ett pris som man kanske skulle kunna drömma om – om man vågade, säger en glad Lina Wolff till TT efter tillkännagivandet, och fortsätter:
– Jag hamnar i ett stort och eminent sällskap som alla satt humorn i centrum.
Författaren, uppvuxen i skånska Hörby, debuterade 2009 med sin novellsamling "Många människor dör som du". 2016 fick hon både Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset, och förra året kom romanen "Köttets tid".
Höglitterär och brutal
Under måndagen tillkännagav Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet att årets pris tilldelas Lina Wolff. Juryns anser att hon på kort tid med "sitt unika och modiga författarskap" har "vunnit kritikernas och läsarnas hjärtan såväl i Sverige som utomlands".
Wolffs böcker beskrivs i motiveringen som både "höglitterära såväl som burleska. Lika sensuella som de är brutala. Och sist men inte minst - mycket roliga".
Just humorn är något som Lina Wolff influeras av när det gäller Piraten.
– Det är ett förhållningssätt till underhållning som jag tänker mycket på i mitt eget skrivande, säger hon och fortsätter:
– Hur underhållande får man vara och fortfarande skriva en allvarlig text? För mig ska inte underhållning utesluta allvar – jag ser det som ett sätt att få till ett ännu större allvar.
Utdelning i juli
Årets Piratenpris tillkännagavs under ovanliga former i Vollsjö – med anledning av coronaviruset avslöjades årets pristagare utan närvaro av publik eller medier. Planen är dock att som vanligt dela ut priset den 13 juli i Kivik under Piratendagen, enligt ett pressmeddelande från Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet.
Piratenpriset har delats ut sedan 1989 och i år har prissumman höjts till 150 000 kronor.
Sällskapet, som står bakom priset, bildades 1982 med förhoppningar om att rädda författaren Fritiof Nilssons barndomshem. Protesterna gav dessvärre aldrig resultat; stationshuset revs en tidig sommarmorgon 1983.
Enligt egen utsago är föreningen i dag Sveriges största litterära personsällskap med cirka 3 500 medlemmar.